Hlavní obsah

Medvěd na Vsetínsku už řádí moc a ztrácí plachost. Lidem dochází trpělivost

Medvěda, který se od září toulá na Vsetínsku a Zlínsku, odborníci odchytí. Zvíře za sebou zanechalo řadu škod - roztrhané ovce a kozy a také poničené včelíny. Naposledy šelma zabila čtyři ovce v Bystřičce a Mikulůvce, řekl v úterý Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. Ten by měl ze Slovenska přivézt odchytovou klec.

Foto: Pavel Košíček

Snímky zachycující medvěda u Doubrav na Zlínsku

Článek

„Složíme ji dnes večer nebo zítra (ve středu). Uvidíme, kdy se vrátíme,“ uvedl Bojda. Klec však bude zatím uložena na provizorním místě, než se vytipuje vhodné místo k odchytu. Žádost o výjimku k odchytu podaly na krajský úřad již obce, odchyt dnes doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), medvěd podle ní postupně ztrácí plachost, nevadí mu blízkost lidí a jeho troufalost se zvyšuje.

„Odchyt medvěda je krajní řešení a pečlivě jsme je zvažovali. Jeho chování jsme konzultovali i s kolegy ze Slovenska, kteří mají s medvědy větší zkušenosti. Je možné, že se medvěd lidí nebojí jednoduše proto, že pochází ze zajetí. Krajskému úřadu jsme z bezpečnostních důvodů doporučili, aby povolil jeho odchyt," uvedl František Šulgan z AOPK ČR.

Mimořádná situace

Podle klasického postupu je možné žádost vyřídit nejdříve za 15 dní. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že jde o mimořádnou situaci. „Standardní průběh není možné nyní respektovat, zákon nám umožňuje realizovat odchyt už teď v době řízení,“ uvedl hejtman.

Zatím také není jasné, kam by se odchycený medvěd převezl. Zvíře je možné vypustit do volné přírody, je však třeba mít povolení majitele či správce pozemku. Druhou variantou je umístění do zoologické zahrady.

Medvěda, který je podle odhadů starý asi čtyři roky, přilákala k blízkosti lidských obydlí letošní dobrá úroda ovoce, potřebuje se vykrmit před zimou. „Zdejší prostředí mu nahrává. Má nachystané úly, kolikrát nezabezpečená hospodářská zvířata. Je hodně ovoce, opuštěných sadů, je zde roztroušená zástavba,“ řekl již dříve Šulgan.

Foto: Foto Miroslav Valigura

Mladý medvěd procházel obydlí ve Vranči u Nového Hrozenkova

Medvěd o sobě dal vědět třeba na konci září. „V noci roztrhal ovce a vyvrátil včelíny na Horní Jasence. Dbejte maximální obezřetnosti,“ varovali tehdy policisté na sociální síti. Škody na úlech a ohradách pro ovce registrovali také v katastru obce Bystřičky. [celá zpráva]

Pravděpodobně šlo o téhož medvěda, který se před tím potuloval Vizovickými vrchy a Vsetínskými Beskydy. Ve Vranči u Nového Hrozenkova jej uviděly děti vracející se spolu s matkou ze školky.

Svědci jej spatřili také u Vysokého Pole, Bratřejova, Březůvek a mezi Doubravami a Hřivínovým Újezdem na Zlínsku, kde setřepával a poté požíral švestky nedaleko hlavní silnice.

Ochránci přírody: Medvěd k nám patří

Medvědi podle ochránců přírody do naší přírody patří, stejně jako další velké šelmy, rys a vlk. „Právě oblast Beskyd je jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem,“ uvedla Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Druhý medvěd žije podle odborníků u Velkých Karlovic na Vsetínsku, je však schovaný v lese. Na Slovensku je podle odhadů nyní asi 1200 medvědů.

Reklama

Výběr článků

Načítám