Hlavní obsah

Nejen Brno. Vítězné ANO má namále i jinde

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V některých krajských městech se utváření koalic komplikuje. Po Brně hrozí ANO i jinde, že skončí v opozici.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Patem skončily volby v Hradci Králové, kde vítězné ANO nabídlo místo primátora ODS. Většinu v radě se ale snaží získat i Hradecký demokratický klub (HDK) primátora Zdeňka Finka, který skončil druhý a nechce do koalice s ANO.

Také HDK se snaží přitáhnout ODS, v Hradci čtvrtou, na svou stranu. Ani jedna koalice s účastí ODS by ale neměla v zastupitelstvu většinu.

Hnutí ANO vyhrálo volby i v Pardubicích a vede koaliční jednání. Dalšími u stolu jsou ODS, Koalice pro Pardubice, Sdružení pro Pardubice a ČSSD. Někteří lídři nebo jejich zástupci jednají i jinde.

V Českých Budějovicích se rýsuje koalice tří nejsilnějších stran. Vítězné ANO zúžilo jednání na dvě uskupení a zkouší se dohodnout s Hnutím Občané pro Budějovice (HOPB) a ODS. Tato koalice by měla v zastupitelstvu většinu 29 hlasů.

Těžce se skládá koalice ve Zlíně, kde zvítězilo ANO a hnutí STAN, obě strany jednají ve shodě. Potřebují ale partnera. Už podruhé oslovily třetího v pořadí, hnutí Zlín 21. To po vyhlášení výsledků voleb spolupráci v trojbloku s ANO a STAN odmítlo a nabídlo šestičlennou koalici s lidovci, Piráty a ODS.

„Dostali od nás nabídku trojkoalice, ale sami přišli s inovativním, byť vizionářským řešením. Nečekali jsme to,“ sdělil Právu lídr ANO a kandidát na primátora Roman Kaňovský.

V Mostě vyhrálo hnutí ProMOST primátora Jana Paparegy. Získalo šestnáct mandátů z pětačtyřiceti a hledá partnery. „Zatím jsme se sešli s ODS, Piráty a zelenými a vyjasnili jsme si programové priority,“ řekl Právu náměstek primátora Marek Hrvol. Piráti i zelení pro Most, ze společné kandidátky, jsou jazýčkem na vahách. Do koalice jsou ochotni jít i s ANO, které získalo devět mandátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám