Hlavní obsah

Zhrzené ANO v Brně dalo nabídku Pirátům

Právo, mh, vtk

Tomáš Koláčný, volební lídr Pirátů v Brně a člen nově vznikající koalice potvrdil, že Piráti už v úterý nabídku spolupráce od brněnského ANO dostali.

Brněnští Piráti dostali nabídku od ANOVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„O této nabídce jsem informoval členskou základnu i vyjednávací tým. Situace se však nemění a pokračujeme dále v jednání s nyní vytvořenou koalicí v čele s ODS,“ uvedl Koláčný. Zároveň však přiznal, že ne všem v členské základně se takový postup líbí. Největším kritikem spolupráce Pirátů s ODS je dvojka na kandidátce Markéta Gregorová.

„Její postoj znám, ten se nemění, ale domnívám se, že její nesouhlas patří k ojedinělým,“ uvedl Pirát Koláčný, který věří, že členská základna stranu v koalici s ODS nakonec podpoří.

Předběžnou nabídku Pirátům potvrdil Marek Janíček z vedení brněnského ANO s tím, že oficiálně bude nabídka ještě projednána na oblastním předsednictvu ANO, které se k tomuto postupu má vyjádřit dnes (ve středu) v podvečer. „Teprve na základě tohoto jednání podnikneme další kroky,“ uvedl Marek Janíček.

Vaňková se jako podrazák necítí

S výkřiky „Podraz!“ či „Podrazáci!“, které ojediněle zazněly z útrob brněnské pasáže Alfa, začala svoji středeční tiskovou konferenci Markéta Vaňková s navrženými koaličními partnery z KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

„Účelem tohoto setkání je seznámení veřejnosti s pracovními tezemi programového prohlášení,“ uvedla kandidátka na primátorku Vaňková. Vzápětí pak vyjmenovala již známé projekty, které se v různých obměnách objevovaly v předvolebním boji a které nyní bude považovat za svoji prioritu vznikající koalice.

Jde o multifunkční halu u BVV namísto současného cyklistického oválu, stavbu nového velodromu v Komárově, rozvoj Výstaviště, budování dopravní infrastruktury, Janáčkovo kulturní centrum a podobně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na fotce zleva Oliver Pospíšil ČSSD Petr Hladík KDU ČSL Markéta Vaňková a Tomáš Koláčný (Piráti)

Zástupci vznikající čtyřkoalice vyzvali současné vedení města v čele s Vokřálem, aby posunulo zahájení druhé fáze budování rezidentního parkování z 1. listopadu až na 1. dubna příštího roku. Tento systém parkování mnozí ostře kritizují.

Na otázku, jak vnímá kritiku veřejnosti, která odsuzuje postoj ODS vůči ANO, zjevně unavená Vaňková odpověděla, že žádnou vinu necítí a že také nikoho ona či ODS neobcházeli. „Bezprostředně po volbách jsme s vítězi jednali, hledali jsme společná řešení, a když se je nepodařilo najít, museli jsme se zachovat jinak,“ uvedla Vaňková.

Stejně tak prý nemohli dříve o změně informovat primátora než v době, kdy to skutečně udělali.

Výběr článků

Načítám