Hlavní obsah

Budoucí pražská koalice se shoduje na rekonstrukci Libeňského mostu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu ve středu odpoledne zahájili sérii schůzek nad programovými prioritami. Prvním z témat byla doprava. Strany se podle garanta pro dopravu za Prahu sobě Adama Scheinherra shodly na rekonstrukci Libeňského mostu. Až se vyřeší program, strany se vrátí k jednání o personálním obsazení vedení města.

Záznam: TK po jednání Pirátů, Prahy Sobě a koalice TOP 09 a STAN o programu možné budoucí koalice v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

Po hodině debatování o dopravě přišli před novináře zástupci všech tří stran a řekli, že jednání budou dlouhá. Zatím jsou ve fázi, kdy si čtou programy. Expertní týmy, kterých je osm, se budou scházet až do pátku. 

Za Spojené síly pro Prahu o dopravě vyjednávají starosta Prahy 5 Pavel Richter, za Piráty pražský zastupitel Viktor Mahrik a za Prahu sobě inženýr a manažer Adam Schneinherr.

Ten uvedl, že zatím jediné, co se podařilo z dopravy probrat, je téma Libeňského mostu a strany se shodly na jeho rekonstrukci. 

„Rádi bychom předložili komplexní dokument k dopravě,” uvedl zástupce Pirátů Viktor Mahrik s tím, že tak ale nebude dříve než příští týden.

Dalšími oblastmi, které se budou řešit, jsou územní rozvoj a bydlení, majetek, sociální politika, digitalizace a fungování úřadu, školství, životní prostředí a kultura a sport.

Personální otázky až po programu

Až bude vyladěný program, strany se vrátí k jednání o personálním obsazení rady i primátorského postu. To by mohlo být koncem příštího týdne.

Největší nároky si na post zatím dělají Piráti. Ze hry však ještě není ani lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Naopak Jan Čižinský již v pondělí uvedl, že je ochoten se primátorských ambicí vzdát, pokud to pomůže změně v Praze a dojde ke koaliční shodě.

Zásadnější problémy nevidíme, zní od všech

Lídři uskupení Novinkám již v minulých dnech řekli, že velké problémy nad programem neočekávají. „Jsou tam body, které jsou obecně obtížnější jako doprava, bydlení nebo hospodaření města,” řekla k tomu Hana Marvanová ze Spojených sil s tím, že zásadnější problémy v programech nevidí.

Ani lídr Pirátů Zdeněk Hřib nevidí výraznější překážky. „Z předvolebních debat jsem zaznamenal tři místa, kde jsme se lišili. Zaprvé jde o ručení města za hypotéky, stavba koncertní síně a třetí věc je postoj k muzeu totalitních režimů, kde jsme řekli, že chceme vidět nějaký konkrétní projekt. Troufnu si ale tvrdit, že žádná z nich není neřešitelná,” řekl v rozhovoru Novinkám.

Podrobně rozpracovaný program, co se týče bydlení, dopravy, školství, zdravotnictví, kultury i životního prostředí má již i hnutí Praha sobě, které již před volbami představilo i jednotlivé garanty pro jednotlivé gesce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám