Hlavní obsah

Kladenský Pirát Václavovič složil mandát kvůli koalici s SPD

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Obětováním mandátu zastupitele se vypořádal Jakub Václavovič (Pirát zvolený za Kladeňáky) s plánovanou koalicí v Kladně. Koalici uzavřela ODS s ANO, Kladeňáky a SPD. Právě spolupráce s okamurovci však je mnohým trnem v oku. Piráti jako strana deklarovali, že s SPD a KSČM spolupracovat nebudou, proto se Václavovič vzdal mandátu a přenechal jej náhradnici.

Foto: Piráti

Jakub Václavovič, člen Pirátů v Kladně.

Článek

Tou je Anna Gamanová, která však byla navržena hnutím STAN a není členkou žádné strany.

Piráti toto rozhodnutí zveřejnili na internetu a Právu to potvrdil i krajský koordinátor Filip Dítě. „Piráti deklarovali, že nikdy nepůjdou do koalice ani nebudou vyjednávat se stranami, jako je KSČM nebo SPD, takže nebyla jiná možnost,“ sdělil Dítě.

Právo v úterý informovalo, že kvůli spojení s SPD ukončí kladenský zastupitel Petr Hašek zvolený za Kladeňáky své členství v TOP 09 a bude s Kladeňáky v koalici pokračovat. [celá zpráva]

Cílem této široké koalice je jediná věc: dostat ze hry primátora Milana Volfa (VpK) a komunisty. Kandidátem na primátora je Dan Jiránek z ODS, která skončila za VpK druhá se sedmi mandáty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Jiránek z ODS (na archivním snímku z 15. prosince 2015)

Volby vyhrála Volba pro Kladno (VpK) se 13 mandáty. Primátor Volf uvedl, že je to pro něj hořká pilulka nedostat se s takovým výsledkem do vedení města, a nejspíš bude vyčkávat na případný krach koalice.

Nevraživost a žaloby

V Kladně však už před volbami vládla mezi politiky velká nevraživost a nynější dění je jejím dalším pokračováním. Političtí rivalové v Kladně na sebe nyní vzájemně podávají trestní oznámení kvůli pomluvám a vzájemnému napadání.

Nová koalice bude mít v 33členném zastupitelstvu 18 hlasů, z toho jsou dva SPD. „V této široké koalici budeme vždy závislí na dvou hlasech, vždycky si to mohou nějací dva lidé rozmyslet,“ komentoval to Jiránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám