Hlavní obsah

Ústavní soud nepovolil obnovu řízení v případu útoku na bezdomovce

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svou stížností proti rozhodnutí justice nepovolit obnovu řízení neuspěl u Ústavního soudu Jan Mokrý. Ten si odpykává trest 15 let vězení za útok na bezdomovce v Praze. Muž se domáhal nového procesu s tím, že si dřívější přiznání vymyslel. Podle ÚS ale soudy obnovu procesu nepovolily správně.

Foto: Novinky

Jan Mokrý u soudu na archivním snímku

Článek

Mokrý byl původně souzen za dva útoky. První se stal v Praze-Libni a druhý u pražského hlavního nádraží. Obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Prvního Mokrý nakonec nezranil, sám totiž na místo zavolal policii, která jej odzbrojila. Druhému přeťal tepnu na předloktí. Křik pořezaného zaslechl svědek, který mu přispěchal na pomoc.

Mokrý, který dostal po jednání u několika soudů nakonec 15 let za druhý útok, usiloval o obnovu řízení, Městský soud v Praze ale návrh zamítl a rozhodnutí pak v neveřejném zasedání potvrdil i Vrchní soud v Praze. Právě otázkou, zda je možné stížnost řešit neveřejně, se ÚS zabýval.

„V řízení provedl dokazování městský soud, z čehož následně vrchní soud vycházel. Stížnostní soud vlastní dokazování neprováděl a od hodnocení důkazů řádně provedených prvostupňovým soudem se relevantním způsobem neodchýlil, naopak se se závěry městského soudu plně ztotožnil a na jejich podporu poukázal i na další okolnosti zjištěné v průběhu původního trestního řízení. K nařízení veřejného zasedání tedy nebyl z ústavněprávního hlediska žádný důvod,“ rozhodl ÚS se soudkyní zpravodajkou Miladou Tomkovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám