Hlavní obsah

Nejstaršímu zastupiteli je 87 let. Ve vedení víc než čtyř stovek obcí nebudou ženy

Průměrný věk zvolených zastupitelů je 47 let, nejstaršímu zastupiteli je 87. V zastupitelstvech 442 obcí nezasedne žádná žena. V neděli po sečtení všech hlasů v komunálních a senátních volbách to uvedl Český statistický úřad (CSÚ). Poslední okrsek byl zpracován v neděli ráno v 8:27.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Volby do obecních zastupitelstev se konaly 5. a 6. října

Článek

Osmnáctiletých, tedy nejmladších zastupitelů, je v Česku 17. „Obcí s nejvyšším průměrným věkem zvolených zastupitelů jsou Všepadly v okrese Domažlice (67,5 roku), naopak nejnižší průměrný věk má zastupitelstvo v obci Kunemil na Havlíčkobrodsku (29,9 roku),“ uvedl úřad.

V zastupitelstvech usedne celkem 72 % mužů a 28 % žen. Zastupitelstvo tvořené pouze ženami mají v obci Okarec v okrese Třebíč a v Jestřabí v Krkonoších v okrese Semily. Bez jediné ženy je naopak zastupitelstvo ve 442 obcích.

Volební účast v letošních komunálních volbách byla 47 procent. Téměř stoprocentní účast zaznamenali v obci Radimovice u Tábora, kde k volbám přišlo 98,36 % voličů. „Nejméně hlasujících, 20,82 %, dorazilo do volební místnosti v obci Libáň na Jičínsku,“ podotkl ČSÚ.

Nejvíce velkých měst v letošních volbách získalo hnutí ANO, vyhrálo v Brně i Ostravě, ztratilo však Prahu, kde vyhrála ODS. V celé republice pak tradičně nejvíce zastupitelských křesel mají nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám