Hlavní obsah

Zemanovi bodyguardi dostanou limuzíny BMW

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozový park policejní ochranky prezidenta Miloše Zemana se rozroste o devět luxusních limuzín německé automobilky BMW, které vyjdou na téměř 39 miliónů korun. Hlava státu je však na cestách po republice používat nebude. Zemana, známého zastánce tuzemských automobilek, budou dál vozit škodovky.

Foto: Profimedia.cz

BMW 750Li xDrive

Článek

Nové vozy – osm VIP limuzín a jednu VIP limuzínu pancéřovanou – policie letos poptávala ve výběrovém řízení, které se muselo opakovat. V původním tendru totiž žádný uchazeč nesplnil požadované podmínky.

Jak nyní zjistilo Právo, druhý pokus byl úspěšný. Vozidla dodá hradecká společnost Stratos Auto, od které si je policie objednala v polovině září. Auta by měli mít policisté zaparkovaná v garážích ještě v letošním roce.

Bodyguardi prezidenta budou nově jezdit v černých limuzínách BMW 750Li xDrive. Vozy mají pod kapotou zážehový osmiválcový motor s výkonem 449 koní, který spotřebuje 8,5 litru paliva na 100 kilometrů. Z nuly na sto zrychlí za 4,5 vteřiny.

Televize i lampičky na čtení

V interiéru budou nejrůznější vychytávky. Podle smluv čerstvě zveřejněných v registru ve vozech bude televize, přehrávač CD a DVD, lampičky na čtení nebo systém, který monitoruje okolí vozu.

Foto: Profimedia.cz

Vozy BMW 750Li xDrive na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem

Kromě luxusní vnitřní výbavy budou mít vozidla sirény a zvuková či světelná zařízení, díky kterým běžní řidiči rozpoznají, že jde o auta s předností v jízdě. Policisté budou mít v autech k dispozici také třeba kamerový systém.

Mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová Právu sdělila, že policisté budou vozidla používat například při doprovázení vozu, ve kterém jede prezident, či při přepravě VIP hostů.

Ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nepředpokládá, že by Zeman kvůli novému nákupu aut musel přesedlat. V současnosti se vozí Škodou Superb a Škodou Kodiaq. Svojí náklonností k českým značkám je známý i z dřívějška. Jako premiér jezdil v Tatře 700.

„Pan prezident bude samozřejmě nadále využívat vozy značky Škoda,“ sdělil Právu Ovčáček.

Auta pro Zemanův doprovod

Novými limuzínami se tak patrně svezou nejbližší spolupracovníci Zemana, kteří ho obvykle na cestách po republice doprovázejí a sedí v autech zařazených za tím, v němž sedí prezident.

Hlavu státu na cestách většinou kromě Ovčáčka doprovází kancléř Vratislav Mynář nebo šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

S auty značky BMW již mají policisté zkušenosti. Od letoška je totiž používá útvar, který má na starosti ochranu ústavních činitelů.

Tito bodyguardi hlídají premiéra, ministry vnitra, spravedlnosti, zahraničí, financí a předsedy obou komor parlamentu. Starají se také o bezpečí zahraničních návštěv v České republice.

Dodávku 18 BMW za 50 miliónů korun v minulosti kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Nyní ale tímto vozem sám jezdí. Naposledy třeba vystupoval z bavoráku při úterní návštěvě Zemana na zámku v Lánech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám