Hlavní obsah

Stropnický složil poslanecký mandát, skončil i ve vedení ANO

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Z vedení hnutí ANO odešel bývalý ministr zahraničí a obrany Martin Stropnický, složil také poslanecký mandát. Za měsíc by měl odletět do Izraele, kde bude působit jako český velvyslanec. Informoval o tom server Blesk Zprávy, Novinkám to potvrdil jak Stropnický, tak předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr zahraničí Martin Stropnický

Článek

Stropnický byl jednou z hlavních tváří ANO a zároveň místopředseda hnutí. „Mandát jsem odpoledne složil,” napsal Novinkám v sms zprávě. Po Sněmovně se mu prý stýskat nebude. „Z pozice velvyslance budu určitě se Sněmovnou v kontaktu, především s jejím zahraničním výborem, takže není důvod,” uvedl.

To, že Stropnický ukončil poslanecký mandát, Novinkám potvrdil i předseda klubu Jaroslav Faltýnek. „Rezignoval na mandát poslance, zítra nastoupí nový poslanec,” řekl Faltýnek. Stropnického by měl v dolní komoře nahradit Petr Venhoda.

„Současně rezignoval na pozici místopředsedy hnutí. Tam nám bude chybět, Martin je výrazná osobnost. Je škoda, že odchází,” dodal Faltýnek. Stropnický zůstává řadovým členem ANO.

Premiér Andrej Babiš řekl, že Stropnický bude hnutí určitě chybět. „Pan Stropnický  byl představitelem určité názorové vlny, jeho názor byl vždy užitečný,” řekl Babiš.

Vedl ministerstvo obrany

Stropnický šéfoval resortu obrany za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), v Černínském paláci působil během první Babišovy vlády. Skončit na ministerstvu se rozhodl sám.

V diplomacii už působil v devadesátých letech, byl velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu. Několik let byl uměleckým šéfem pražského Divadla na Vinohradech.

Reklama

Výběr článků

Načítám