Hlavní obsah

Kandidáti na primátora Prahy podporují vznik muzea totalitních režimů

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze by mohlo vzniknout muzeum věnované totalitním režimům. Projekt, který dlouhodobě prosazuje organizace Paměť národa, totiž podporuje většina kandidátů na pražského primátora. Se záměrem úplně nesouhlasí Piráti. Podle jejich lídra Zdeňka Hřiba by se povědomí o minulosti mělo mezi mladými lidmi šířit spíše skrze sociální sítě.

Foto: Paměť národa

Expozice Paměť národa na Letné

Článek

Kandidáti v pondělí svůj názor prezentovali u příležitosti 100. výročí vzniku Československa pod bývalým Stalinovým pomníkem na pražské Letné, kde bude večer zahájena audiovizuální expozice Paměť národa. Výstava se zaměřuje na obě totalitní období nacismu a komunismu.

„Skutečně se ukazuje, že mladí lidé nemají povědomí o diktaturách takové, jaké by měli mít. A otázkou je, jestli muzeum v jednom městě je tím nejsprávnějším způsobem, jak upozorňovat na tento problém. Myslím, že efektivnějším způsobem je sdílet takové informace elektronicky, nejlépe třeba po sociálních sítích,” uvedl lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

Pokud by hlavním záměrem byl vznik muzea i s ohledem na zahraniční turisty, tak by se Piráti o něm bavili až v případě, kdy bude připraven konkrétní projekt, řekl Hřib.

Cílem mají být vzdělanější mladí lidé

Na problematiku nedostatečného vzdělání především v historii 20. století upozorňovali i další kandidáti. Ti společně vznik takového muzea podporují, ať už by stálo na místě bývalého Stalinova pomníku na Letné, nebo na jiném místě v Praze.

„Je třeba, aby se mladí lidé dozvěděli o tragických chvílích 20. století, a třeba tak trochu učiníme něco pro to, abychom nepřišli o svobodu a demokracii,” podpořil vznik předseda TOP 09 a lídr kandidátky Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

Podpora by se našla i u ČSSD a ODS. „Chtěl bych, abychom se nesetkávali s tím, že mladí lidé nevědí, jaké utrpení a jaké hrdinství máme za sebou,” řekl lídr ODS Bohuslav Svoboda.

Jednička sociálních demokratů a syn disidenta Pavla Landovského Jakub Landovský zdůraznil, že je třeba nést hrdě odkaz minulých generací a splatit dluh těm budoucím, a proto záměr vytvořit takové muzeum podporuje.

Dvojka kandidátky sdružení Praha Sobě Hana Třeštíková by za vhodné místo pro muzeum viděla tzv. Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici. V roce 1969 zde zemřel na následky popálení student Jan Palach, v roce 1950 farář umučený StB Josef Toufar.

Expozice až do 9. prosince

Současná expozice Paměti národa má mimo tyto již známé příběhy připomenout i osudy pamětníků, kteří na události z let protektorátu i komunistické éry vzpomínají.

V první části expozice nazvané Svědectví je k vidění desetiminutová videoprojekce s vyprávěním pamětníků vzpomínajících na významné události 20. století. V druhé části výstavy se promítají obrazy prostřednictvím videomappingu, tedy projekce na objekty.

K vidění jsou až do prosince i portréty pamětníků na panelech rozmístěných na přístupových cestách v parku na Letné. Na místě bývalého Stalinova pomníku bude též pět metrů vysoká zeď, jež má připomínat nesvobodu a násilné rozdělení světa. Organizátoři již dnes hlásí zájem mnoha škol a sami říkají, že by rádi, aby jejich projekci navštívili všichni žáci 8. a 9. tříd základních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám