Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost duchovního Tvrdoně odsouzeného za zneužívání

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší havlíčkobrodský duchovní Erik Tvrdoň neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu (ÚS), kde protestoval proti verdiktu, jímž byl za pohlavní zneužívání a sexuální nátlak vůči několika ženám potrestán třemi roky vězení. Odůvodnění odmítavého verdiktu zatím ÚS nezveřejnil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Erik Tvrdoň (vpravo) při poradě se svým advokátem. Archivní snímek.

Článek

Neobyčejný případ začala psát česká justice před čtyřmi lety u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, kde římskokatolický kněz Tvrdoň oděn v dlouhý černý kožený kabát usedl poprvé na lavici obžalovaných. Státní zastupitelství ho vinilo z několika útoků na ženy různého věku, včetně nezletilé dívky, za což mu původně hrozilo až deset let vězení.

Tvrdoň od soudu odešel původně s pětiletým trestem za znásilnění a pohlavní zneužívání, pětiletým zákazem práce s nezletilými a povinností podstoupit ochrannou ústavní léčbu. Odvolací soud v Pardubicích ale rozsudek zrušil, okresní soud pak Tvrdoně potrestal za zneužívání a sexuální nátlak čtyřmi lety vězení s ostrahou, uložil mu ambulantní léčbu a pětiletý zákaz práce s dětmi. Krajský soud verdikt nakonec ještě zmírnil na tři roky vězení.

Nejvyšší soud pak rozsudek potvrdil, když odmítl Tvrdoňovo dovolání i námitky nejvyššího žalobce Pavla Zemana, který chtěl přísnější kvalifikaci některých skutků.

Duchovní jakoukoli vinu u soudu popíral. Při prvním jednání u soudu dokonce o jedné z žen tvrdil, že byla posedlá zlým duchem. „Já jsem byl požádán, abych provedl exorcismus, což jsem učinil. Potom se jí ulevilo a nato se mi svěřila, že má neukojitelnou touhu po sexu s kněžími. Také zrovna s jedním knězem žila a chodili na skupinový sex. A vůbec se nemodlila! Já jsem se jí vždycky snažil jenom pomoct,“ hájil se tehdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Chlípný kněz Tvrdoň dostal pět let vězení

Pětiletý pobyt ve věznici s ostrahou, sexuální ochrannou léčbu a zákaz činnosti s dětmi a mladými lidmi je účet, který ve čtvrtek 26. února vystavila...

Výběr článků

Načítám