Hlavní obsah

Češi mají rádi kytky. Kupují jich pořád víc

Právo, Jakub Svoboda

Češi stále více kupují květiny, a to nejen u příležitosti narozenin a jmenin nebo během Valentýna či Mezinárodního dne žen. Vyplývá to i ze statistik dovozů květin ze zahraničí a údajů o jejich tuzemské produkci, které poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Foto archiv , ČTK

Pohled do zákulisí největší květinové burzy na světě v nizozemském Aalsmeeru.

Článek

Podle nich import kytic stoupl za posledních pět let o více než 50 procent, když loni se k nám dovezly květiny za rekordních 1,6 miliardy korun a jen během prvních sedmi měsíců letošního roku už za více než miliardu. Naopak jejich vývoz z Česka klesá.

Nejvíc se v českých květinářstvích prodávají kytky z Nizozemska, z dalších pěstitelských zemí se u nás dlouhodobě prosazují Kolumbie, Keňa a Ekvádor. Z jednotlivých květin se nejlépe prodávají tradičně růže, dále chryzantémy, karafiáty, lilie a orchideje.

Růže za půl miliardy

Jen růží se k nám loni dovezlo za 505 miliónů, chryzantém za 174 miliónů a karafiátů za 76 miliónů korun.

„Nejvíc květin prodáme na Valentýna a MDŽ. Nedá se říct, že nějaká kytka je mezi lidmi nejoblíbenější, každý má v oblibě něco jiného,“ řekla prodavačka z květinářství v pražském obchodním centru Arkády.

Při svátku zamilovaných jsou květiny prostě nepostradatelné. Podle letošního průzkumu společnosti Shoptet koupí na Valentýna pro svou partnerku květinu kolem 70 procent mužů, případně si ji nechávají doručit. Do pugétu přitom pánové investují klidně i přes 500 korun.

Podle informací, které na svém webu zveřejnilo ministerstvo financí, vzrostl loni v Česku prodej květin meziročně zhruba o 2,7 procenta na 1121 korun na osobu za rok. Ministerstvo přitom poukázalo i na to, že také produkce květin u nás dlouhodobě roste. Loni podle něj stoupla proti předchozímu roku o 3,7 procenta na téměř 2,3 miliardy korun.
ČSÚ vyčíslil celkovou loňskou produkci sazenic a květin v České republice na 4,1 miliardy korun. Předloni to bylo 3,5 miliardy. Většina v tuzemsku vypěstovaných květin u nás i zůstává, loni se do zahraničí vyvezly kytky jen za 53 miliónů korun.

Dlouhá cesta na české pulty

Z ciziny do Česka míří nejvíce květin nejen z tulipánové velmoci Nizozemska, a to přes největší květinovou burzu na světě, která je v nizozemském Aalsmeeru. Ta je otevřena pouhých pět hodin denně, během kterých se ale prodá okolo 16 miliónů řezaných a jednoho miliónu hrnkových květin. Nejprodávanějšími květinami tam jsou růže, které šly v loňském roce na odbyt v počtu 3,3 miliardy kusů.

Aukce v Aalsmeeru jsou unikátní tím, že ceny květin začínají vysoko nad jedním eurem a postupem času se jejich cena snižuje. Čím déle však nakupující čekají, tím víc stoupá riziko, že někdo jiný bude rychlejší a oni odejdou s prázdnou.

„Na konečnou cenu květin na burze má vliv mnoho faktorů. Mezi ně například patří sezónnost, rozměry rostliny nebo počet jejích květů. Ceny samozřejmě stoupají před Valentýnem nebo Mezinárodním dnem žen,“ přiblížila dění na největší květinové burze Jitka Mandysová ze společnosti Fleurop.

Ihned po ukončení dražby se květiny třídí, balí a klimatizovanými automobily přepravují do cílové evropské destinace. V případě dopravy do zbytku světa míří na nedaleké amsterodamské letiště Schiphol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oba způsoby zaručují, že se už druhý den ráno květiny objeví na pultech obchodů cílové země. „Než se květiny na burzu vůbec dostanou, sklízí se jako poupata a jejich stonky jsou v době přepravy ve speciálním roztoku, který pozastavuje vývoj rostliny,“ upozornila Mandysová.

Nizozemskou burzou projde podstatná část květin, které se na světě vypěstují, třeba i z Jižní Ameriky nebo Afriky. Za posledních deset let se odvětví pěstování květin na vývoz mimořádně rozrostlo například v Keni, odkud se k nám dovážejí hlavně růže. Pro tuto chudou africkou zemi je teď jedním z nejdůležitějších zdrojů tvrdé měny, obchod s květinami dává práci zhruba půl miliónu Keňanů.

Nižší DPH ceny nejspíš nesrazí

Ceny kytic v českých květinářstvích i u stánků v posledních letech výrazně vzrostly. Zatímco v roce 2010 jsme podle statistik ČSÚ za jednu růži zaplatili v průměru 47 korun, loni se její cena vyšplhala už na průměrných 64 Kč a před Valentýnem byla ještě o téměř čtyři koruny dražší.

Podražily však i další druhy, třeba cena karafiátu stoupla za stejnou dobu o zhruba čtyři koruny na více než 22 Kč a gerbera o asi sedm korun na průměrných 41 Kč za kus. Řezaná chryzantéma stojí přibližně o desetikorunu víc než před osmi lety, její průměrná cena roste podle sezónnosti i nad 48 Kč za kus.

Vláda nyní v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb ve Sněmovně spolu s dalšími úlevami pro drobné podnikatele navrhuje, aby se pro prodej řezaných květin a některé další služby snížila daň z přidané hodnoty z 21 na 10 procent.

Ekonomové však výraznější zlevnění květin po chystaném snížení daně neočekávají, stejně jako se před třemi lety pokles sazby DPH prakticky neprojevil ani u léků, kojenecké výživy či knih.

Výběr článků

Načítám