Hlavní obsah

Odposlouchávání novináře Kroupy bylo nezákonné, rozhodl Nejvyšší soud

• Aktualizováno

Odposlouchávat novináře by mělo být možné jen ve výjimečných případech a soud musí zdůvodnit, proč prolamuje právo na ochranu zdroje, vyplývá z rozsudku Nejvyššího soudu, který tak rozhodl v případu investigativního reportéra Českého rozhlasu (ČRo) Janka Kroupy. Ten se bránil proti tomu, že ho policie odposlouchávala v kauze Pandur.

Foto: Milan Malíček, Právo

Janek Kroupa na snímku z roku 2013

Článek

Nejvyšší soud spor po šesti letech uzavřel letos v červenci konstatováním, že soud v Ostravě postupoval nezákonně. Uvedl to v úterý server iRozhlas.cz.

„Okresní soud v Ostravě rovněž pochybil, pokud se v rámci odůvodnění příkazů k odposlechu nezabýval také přiměřeností takového zásahu s ohledem na právo novináře na ochranu novinářského zdroje,” napsal v usnesení soudce Nejvyššího soudu Jiří Pácal. Soud by měl podle něj vždy zvážit, „zda je veřejný zájem na odhalení zdroje natolik silný, že převáží i ústavní právo na svobodu projevu, respektive právo na utajení zdroje informace”.

Nejvyšší soud rovněž kritizuje, že ostravský soud nedostatečně odůvodnil, proč jen převzal názor státního zástupce. Podle Kroupova advokáta Petra Tomana jde o přelomový verdikt, podle kterého soudy musejí k povolování odposlechů novinářů přistupovat individuálně s ohledem na práva této profesní skupiny.

Okresní soud v Ostravě podle svého mluvčího Lukáše Delonga své povinnosti týkající se odůvodňování odposlechů nezanedbává. „Takové rozhodnutí nadřízeného soudu je skutečně výjimečné. To není běžnou praxí. Takových příkazů náš soud vydává celou řadu a proti drtivé většině z nich není od nadřízených soudů žádných výtek,” řekl Delong. Odkázal na státního zástupce, který návrhy podával. Žalobce Rostislav Bajger z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který o nasazení odposlechů žádal, nechtěl věc komentovat, protože rozsudek ještě nemá k dispozici.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur

Policie odposlouchávala Kroupův telefon dvakrát, v roce 2011 a 2012, dohromady pět měsíců. Chtěla zjistit, kdo Kroupovi vynesl citlivý protokol, o který se opíral text uveřejněný v Mladé frontě Dnes o údajné korupci lobbisty Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu.

Vedle Kroupy policie odposlouchávala také redaktora Práva Jakuba Svobodu, který se kauze pandurů rovněž věnoval.

Kauza skončila loni v červenci odsouzením Dalíka na pět let vězení za pokus o podvod. Podle spisu si Dalík řekl v roce 2007 o téměř půl miliardy korun za to, že bude Česko dál pokračovat v nákupu pandurů. Předstíral přitom podle soudu, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Reklama

Výběr článků

Načítám