Hlavní obsah

Rozvod za čtvrt hodiny: Soud rozdělil manželství expremiéra Sobotky

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Manželství Bohuslava a Olgy Sobotkových již neplatí, v pondělí dvojici rozvedl Obvodní soud pro Prahu 5. Bývalý premiér za ČSSD ani jeho bývalá manželka se k soudu nedostavili, jejich advokáti pouze zopakovali, že obě strany souhlasí s nastavenými podmínkami. Sobotkovi oznámili rozchod již loni. Rozvodové jednání trvalo zhruba čtvrthodinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou na sjezdu strany v roce 2011

Článek

Manželé se podle jejich právních zástupců dohodli na majetkovém vyrovnání a péči o dva nezletilé potomky včetně výživného. Podrobnosti o podmínkách, na které Olga Sobotková přistoupila, ale advokáti odmítli uvést s odkazem na profesní mlčenlivost.

Bývá obvyklé, že se v rozvodových řízeních vyslýchají například účastníci sporu a další svědci, případně se navrhují listinné důkazy. Smíchovský soudce Petr Pomahač ale měl s manželi Sobotkovými jednodušší práci a jednání, které začalo krátce po 12.45, ukončil úderem třinácté hodiny.

„Byly splněny všechny požadavky pro rozvodové řízení, soud ani nezkoumal příčiny návrhu,“ uvedl při vyhlášení rozsudku Pomahač. Proti rozhodnutí podle něj nelze podat odvolání, přičemž dokument nabude právní moci po jeho doručení účastníkům rozvodového řízení.

Odluka od loňska

Soud tak rozdělil manželství, které Sobotkovi uzavřeli 19. dubna 2003 v Hluboké nad Vltavou, a stvrdil návrhy o výživném a výchově dvou synů narozených v letech 2003 a 2009.

Sobotka oznámil odluku v manželství loni v červnu, chystal se s Olgou hledat nové uspořádání rodinného života. Jako důvody odloučení tehdy uvedl dlouhodobý tlak, kterému byl ve svém životě politika vystaven jak sám, tak i jeho nejbližší okolí.

Cesta do Číny

„Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů,“ napsali loni ve společném prohlášení Sobotkovi.

Sobotka po letošním odchodu z politiky podle médií přesídlil do Vyškova, kde si pořídil byt. Aktuální dění sice nekomentuje, byl nicméně například v srpnu v Číně, kde jednal s představiteli tamní diplomacie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám