Hlavní obsah

Nejen vítr, ale i podivné teplotní kotrmelce. Česko v noci zasáhne Fabienne

Do Česka v neděli večer přijde tlaková níže Fabienne, která přinese nejen silný vítr, před nímž už varovali meteorologové, ale i neobvyklé teplotní a tlakové skoky. Před jejím příchodem se oteplí až na 20 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Fabienne je velmi hluboká tlaková níže, která přechází přes Německo a Polsko a nás ovlivní hlavně na severu území,“ přiblížila Honsová zdroj silného větru, který Česko zasáhne. „Přinese výrazné zesílení větru, v Praze až na 90 km/h, v horských oblastech hlavně v noci bude mít sílu orkánu s rychlostí až 125 km/h,“ upřesnila.

Tlakovou níži ale doprovází rychlých přechod frontálních systémů, který poněkud nezvykle zamává s teplotami. Jako první k nám totiž dorazila teplá fronta.

„Odpolední teploty se v Česku pohybují mezi 11 až 15 stupni, ale budou kulminovat až kolem osmé hodiny večer, a to mezi 18 až 20 stupni,” uvedla Honsová.

„Dopoledne jsme zažívali silný pokles tlaku a večer to bude zase silný vzestup,“ uvedla Honsová s tím, že pro lidi se zvýšenou citlivostí na změny tlaku to může znamenat výrazné nepříjemnosti.

Od tropů ke sněžení stačilo 60 hodin

Hned za teplou frontou ale večer přijde fronta studená, která přinese zmíněný silný vítr. V pondělí kolem šesté ráno teploty klesnou na pouhých 9 až 5 stupňů.

V noci je potřeba počítat s vydatnými lijáky, srážky mohou dosáhnout až 30 mm.

Nad ránem se na vrcholcích hor srážky změní na sněhové. „Od pátečních tropů k sněžení tak stačilo opravdu jen nějakých 60 hodin,“ poznamenala meteoroložka s tím, že v pátek bylo na některých místech 30 stupňů ještě v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám