Hlavní obsah

Maláčová: Je nepřípustné odmítat a priori pomoc syrským sirotkům

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová míní, že by Česká republika měla být aktivní v pomoci syrským sirotkům. V nedělním pořadu Partie v televizi Prima se na tom shodla s opozičními poslankyněmi za TOP 09 Markétou Adamovou a za piráty Olgou Richterovou. Maláčová si myslí, že se podaří najít padesátku těch, kterým by ČR mohla nabídnout azyl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

„Pro nás je nepřípustné, aby desetimiliónová země s tradicí humanity, kterou máme, říkala, že a priori nikomu nepomůžeme a nikoho nepřijmeme. Pomáhat se musí. I když souhlasím s tím, že nejlepší je pomoci na místě,“ uvedla Maláčová a připomněla čin britského makléře Nicholase Wintona, který z okupovaného Československa za války zachránil téměř 700 židovských dětí.

Podle Maláčové by Česko mohlo vyslechnout nápad lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové a poskytnout dočasný azyl padesátce dětí z uprchlických táborů, které se nacházejí například v Řecku.

„Já si myslím, že utečenecké tábory nejsou příjemné prostředí pro výchovu a vývoj dítěte,“ podotkla. „Myslím, že se to podaří. Nechme to příštím týdnům. Ale pokud se ty děti najdou, tak si myslím, že bychom pomoci měli,“ uzavřela ministryně s tím, že podporuje postoj ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který prohlásil, že by ČR přijetí padesáti syrských dětí zvládla.

Babiš a Hamáček po jednání se Šojdrovou o sirotcíchVideo: Novinky

Poslankyně Adamová zkritizovala postoj premiéra Andreje Babiše (ANO), který se domnívá, že žádné „volné“ děti se v uprchlických táborech nenacházejí.

„Moc dobře víme, že v uprchlických táborech takové děti jsou. Hovoří se o 3,5 tisíce dětí. Jsou to děti, které buď nemají rodiče, nebo jsou bez doprovodu a nikdo neví, kde jejich rodiče jsou,“ uvedla poslankyně TOP 09 s tím, že dětem v táborech hrozí vážné násilí.

„My bychom jim mohli poskytnout nejen bezpečí a zázemí, ale také vzdělání,“ dodala s tím, že potom by se děti mohly do svých rodných zemí vrátit.

ČR by podle Adamové ukázala svým činem ostatním zemím Evropy, že není lhostejná a nemá srdce z kamene.

Richterová: Je to na Hamáčkovi

Richterová zase tvrdí, že vyšší pravomoc v přijímání uprchlíků má ministr vnitra. „Je to nikoliv v rukou pana premiéra, ale na úvaze pana ministra vnitra. V situaci, kdy pan premiér si získává politické body, kdy řekne nelidské ne, by se ČSSD měla více vymezit,“ uvedla.

Záznam: Vyjádření europoslankyně Šojdrové a zástupců neziskových organizací po schůzce s premiérem Babišem kvůli přijetí 50 sirotků ze SýrieVideo: Novinky

V pátek se kvůli přijetí padesáti syrských sirotků sešel Babiš s Hamáčkem i se Šojdrovou. Dohodli se, že Šojdrová má zkusit najít padesátku sirotků, kterým by ČR mohla poskytnout azyl.

Babiš však zopakoval své stanovisko, že uprchlíkům by ČR měla pomáhat mimo své hranice. „Bylo by lepší pro ně postavit školu v Jordánsku nebo v Libanonu než je sem vozit. Syrské děti mají žít v Sýrii,“ poznamenal předseda vlády.

Hamáček vyčkává. „Neexistuje žádný seznam padesáti dětí bez doprovodu, ale paní Šojdrová řekla, že je připravena hledat takové děti v řeckých táborech. Pokud nějaký takový seznam vznikne, jsme připraveni jednat dál,“ řekl Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám