Hlavní obsah

Mizejícího brouka mají zachránit hrušně

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poodří

Na téměř jeden milión euro jsou vyčísleny náklady projektu, který se nyní rozjíždí v Chráněné krajinné oblasti Poodří. Ekologové ze sdružení Arnika ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody ve Studénce v pátek informovali, že v příštích pěti letech dojde ke znatelnému zásahu do vegetačního systému zdejšího regionu, který pomůže nejenom zdejší krajině, ale především živočichům, kteří zde přebývají.

Foto: Profimedia.cz

Páchník hnědý

Článek

Marcela Klemensová z Arniky novinářům řekla, že v centru celého projektu, na který se podařilo získat dotace, stojí snaha o uchování populace brouka páchníka hnědého a jeho rozšíření po celém regionu.

Jedním z předpokladů je mimo jiné vysazování mladých stromů hrušní, protože podle výzkumů mohou jejich kmeny sloužit jako domov tohoto brouka, stejně jako například dutiny starých vrb, dubů nebo lip, které jsou ale bohužel v posledních letech decimovány jmelím.

„Tam, kde se dobře daří páchníkovi, daří se velmi dobře mnoha dalším živočišným druhům. V takových oblastech je pak krajina funkční a zdravá, a to nejenom pro živočichy, ale také pro lidi. Hlavním cílem projektu je tedy uchovat brouka páchníka v Poodří po mnoho dalších generací,“ řekla Klemensová.

Vysadí 1500 stromů

Ochranáři během pěti let vysadí v Poodří 1500 stromů, především hrušní, černých topolů, dubů a lip, a to i na soukromých pozemcích po dohodě s jejich majiteli.

„Budeme se snažit zachovat biotopy, kde se brouku daří. Budeme ořezávat staleté vrby takzvaně na hlavu. Budeme zachraňovat staleté lípy, které také tvoří dutiny a které jsou silně napadené jmelím, budeme se snažit tu invazi jmelí tlumit," řekla Klemensová.

Rozpočet je vyčíslen na téměř jeden milión euro a více než polovina této částky je určena právě na zásahy do krajiny, zejména výsadbu a péči o stromy. Další peníze spolknou monitorovací aktivity a další výdaje. Součástí projektu jsou také aktivity pro veřejnost, například pro rodiny s dětmi i pro žáky mateřských a základních škol.

Vedoucí týmu arboristů Českého svazu ochránců přírody Studénka Ivan Bartoš řekl, že páchník už v Poodří žije jen na izolovaných místech. „Jsou to takové ostrůvky výskytu, kde opravdu hrozí, že se budou zmenšovat, až nám ten brouk tady vymře," řekl. Cílem je novou výsadbou postupně tyto ostrůvky spojit.

Nový projekt je dalším významným krokem k zachování a rozvoji Chráněné krajinné oblasti Poodří. Už v minulém roce vláda rozhodla o rozšíření této chráněné oblasti o některé mokřady, nivní louky, tůně a drobné lesíky nebo rybníky. K úpravě rozloze území došlo 26 let po založení CHKO.

Reklama

Výběr článků

Načítám