Hlavní obsah

Vnitro čelí žalobě pro nařčení z podvodu

Právo, Matěj Říha

Když před třemi lety ministerstvo vnitra podalo trestní oznámení na ostravskou firmu ha-vel Internet a jejího jednatele Pavla Halfara, vypadalo to na další velký skandál, který se bude týkat IT zakázek ve veřejné správě. Jenže policie případ odložila a nyní bude mít soudní dohru, ve které půjde o omluvu a odškodné 5,5 miliónu korun.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra Centrotex. Ilustrační foto

Článek

Psal se duben 2015, kdy vnitro vystoupilo s neobvyklou razancí proti firmě s dvacetiletou historií, na jejíž služby si do té doby nikdy nestěžovalo. Společnost přitom dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější dodavatele IT technologií pro stát.

Spor se rozhořel kvůli zakázce za více než deset miliónů, která se týkala připojení policejních služeben na Moravě a Vysočině k internetu. Vnitro chtělo během soutěže od zájemců zjistit, jestli internet bude veden kabely, nebo vzduchem.

Ostravská firma to prozradit nechtěla a svůj postoj obhájila před antimonopolním úřadem. Přesto vnitru napsala, že počítá s wi-fi technologií, která bude pracovat na frekvenci 10,5 GHz.

Zakázku firma nakonec získala, jenže vnitro při následné kontrole odhalilo, že na několika místech internet funguje na poloviční frekvenci. Podalo proto před třemi lety trestní oznámení pro možný podvod.

Následné prověřování protikorupční policie neprokázalo podezření vnitra na to, že mohl být spáchán trestný čin, jelikož nebyly dodány tak kvalitní služby, jak si představovalo. Detektivové tak případ uložili do šuplíku.

Státní zakázky nicméně přibývaly

Halfar dnes na inkriminované období nerad vzpomíná. Negativní zprávy šířené v médiích měly na firmu vliv. Začali se od ní totiž odvracet někteří partneři, zejména pak ti ze soukromé sféry.

„V tu chvíli se na nás samozřejmě začali dívat přes prsty naprosto všichni. Banky nás chtěly přestat financovat, protože jsme podvodnická firma. Přišli jsme i o nějaké zákazníky, kteří říkali, že tyto negativní zprávy měly vliv na rozhodnutí, s kým budou, nebo nebudou spolupracovat,“ řekl Halfar.

Paradoxní je, že na rozdíl od komerční sféry zakázky od státu firmě neubyly. Naopak státní správě začala dodávat víc a víc služeb a v současnosti je společnost, původně podezřelá z podvodu, třetím nejvýznamnějším dodavatelem komunikačních technologií.

Z registru smluv fungujícího od roku 2016 například vyplývá, že firma pro stát udělala zakázky za 1,7 miliardy korun. Nejčastěji přitom vítězila v tendrech ministerstva vnitra, přičemž nejvíc peněz platil resortní podnik Česká pošta.

Peníze prý dají na charitu

Halfar je přesvědčen o tom, že firma svými vítězstvími v řadě výběrových řízení ušetřila státu stovky miliónů korun. S žalobou se na soud obrátil několik měsíců po provalení celého případu. Bude se domáhat omluvy a odškodnění za nemajetkovou újmu.

„Když někdo šetří peníze daňových poplatníků a poskytuje služby plně v souladu se zadávací dokumentací a se smlouvou, tak by na něho neměla být podávána trestní oznámení,“ řekl Halfar.

Cílem žaloby, kterou Obvodní soud pro Prahu 7 začne projednávat 21. září, je podle něj hlavně obrana jména firmy i jejího vlastníka. Dodnes mu totiž vadí, že byl vnitrem označen za podvodníka. Finanční odškodnění naopak nepovažuje za důležité.

„Rovnou jsme napsali, že není cílem z toho dostat nějakou korunu. Klidně to dáme na charitu,“ zdůraznil Halfar.

Osobně se ale na soudní jednání, u kterého bude alespoň na začátku přítomen, netěší. „Nejsem konfliktní člověk, ale myslím si, že by se takové věci dít neměly. Ať soud řekne, co je, či není správné,“ uzavřel Halfar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám