Hlavní obsah

Před sjezdem to v ČSSD houstne, Zeman věští pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní ČSSD jen se slzami v očích vzpomíná na úspěch v loňských volbách. V posledních několika měsících prochází krizí, kterou snad nikdy nezažila. O tom, jak bude vypadat stranické vedení, rozhodne nadcházející sjezd. Již nyní je však jisté, že to nebude procházka růžovou zahradou. Expředseda strany Miloš Zeman dokonce varuje před pádem strany.

Článek

ČSSD hrozí pád, varuje její bývalý předseda a premiér Miloš Zeman. Všiml si toho podle něj každý, kdo poslední měsíce pozoruje vývoj ve straně. "Je pouze na delegátech (sjezdu), zda budou přihlížet pádu sociální demokracie, nebo zda se tento pád pokusí zastavit," řekl ve středu pro ČTK expremiér, který od loňského léta odpočívá na své chalupě na Vysočině. Na sjezd se prý nechystá, byť jej současný předseda Vladimír Špidla pozval.

Sjezd sociální demokracie se nezadržitelně blíží. Již tento pátek zasednou sociálně demokratičtí delegáti v Kongresovém centru v Praze Již deset krajských organizací se nechalo slyšet, že nechtějí jen jednoho kandidáta na post předsedy strany. Nejčastěji se hovoří o místopředsedovi a ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi a místopředsedovi a ministrovi práce a sociálních věcí Zdeňkovi Škromachovi. V nedělním diskusním pořadu Sedmička připustila svou kandidaturu i ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Součková uvedla, že více kandidátů na předsedu ČSSD není na škodu, ba naopak. "Může se objevit spousta jmen. Já jsem také byla oslovena některými krajskými organizacemi. V této chvíli nejsem rozhodnuta, nicméně člověk nikdy nemá říkat nikdy," řekla Součková.

Zatímco Součková nezveřejnila, které krajské organizace ji oslovily, v případě Grosse a Škromacha je podpora viditelná. Grosse ke kandidatuře již o víkendu vyzvala severočeská soc. dem. buňka. Škromach má pro změnu podporu bývalého předsedy Zemana, který již dříve řekl, že by vhodnějším sociálnědemokratickým lídrem než nynější šéf strany Vladimír Špidla byl Škromach. "Já své názory tak často neměním," odpověděl dnes ČTK na dotaz, zda na svém doporučení trvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám