Hlavní obsah

Zeman přijal Zimolu, probírali Pocheho i situaci v ČSSD

Praha

Prezident Miloš Zeman přijal ve středu odpoledne na Pražském hradě statutárního místopředsedu sociální demokracie Jiřího Zimolu. Na twitteru o tom informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Zimola ČTK napsal, že se Zemanem hovořili o obsazení ministerstva zahraničních věcí, aktuální politické situaci i situaci uvnitř sociální demokracie. Prezident ten samý den přijal i ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Zimola a prezident Miloš Zeman na archivním snímku z roku 2016.

Článek

Zimola patří mezi nejvýraznější zastánce toho, aby ČSSD změnila nominaci do čela diplomacie. Stranické vedení stojí za europoslancem Miroslavem Pochem, kterého prezident dlouhodobě odmítá do vlády jmenovat, definitivní stanovisko ale v pátek předsednictvo ČSSD odložilo na dobu po volbách v polovině října. [celá zpráva]

„Je známo, že dlouhodobě se mi nelíbí způsob obsazování ministerstva zahraničí a rád bych, abychom celou situaci vyřešili co nejdříve v souladu se zájmy České republiky i zájmy naší strany. I o tom jsem pana prezidenta informoval,” napsal ČTK Zimola. O schůzku požádal kvůli tomu, že chtěl znát názor prezidenta na aktuální politickou situaci, na obsazení ministerstva zahraničí a chtěl ho seznámit se situací uvnitř ČSSD, dodal.

Zimola se měl podle pozvánky účastnit ve středu odpoledne akce ČSSD ve středočeském Stochově, na oficiální zahájení kampaně sociální demokracie před říjnovými komunálními a senátními volbami ale nedorazil. O den dříve se naopak zúčastnil mítinku někdejšího premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který kandiduje do Senátu s podporou ostravských sociálních demokratů.

První zástupce předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka patří mezi členy ČSSD, kteří mají k Zemanovi nejblíže. Zimola po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta v Lánech, po které se část vedení ČSSD pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.

S Metnarem o generálech a zbraních

Prezident ve středu také přijal ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). Podle mluvčí ministra Alžběty Címové mluvili především o návrzích na jmenování generálů a o vyzbrojování armády.

Címová sdělila, že ministr s prezidentem projednal návrhy na jmenování generálů. Prezident jmenuje do generálských hodností vždy k 8. květnu a k 28. říjnu. Podle Címové se Metnar se Zemanem na jménech shodli. Do pravomoci prezidenta spadá jmenování všech generálů, tedy nejen vojáků, ale například i policistů, hasičů nebo celníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

V květnu Zeman i přes návrh vlády nepovýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tehdy naznačil, že jména navržených generálů nebyla předem konzultována. Nevyloučil, že kabinet Koudelku a Procházku na generály navrhne znovu.

Dalším tématem středeční schůzky prezidenta a ministra byla modernizace a vyzbrojení armády. Ministerstvo obrany plánuje v příštích letech několik významných nákupů vojenské techniky za desítky miliard korun. Vojáci by měli dostat například nové bojové vozy pěchoty, radary či vrtulníky. Mimo jiné právě o víceúčelových vrtulnících nedávno Zeman mluvil s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. USA je jedním z favoritů na jejich dodavatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám