Hlavní obsah

Na Chebsku a Sokolovsku se třásla zem, zemětřesení mělo sílu téměř čtyř stupňů

• Aktualizováno

Lidé na Chebsku a Sokolovsku v noci na pátek po třech měsících opět cítili zemětřesení. Nejsilnější otřesy přišly kolem 1:30, lidé cítili nepříjemné dunění a chvění nebo i zapraskání domu. Podle automatické lokalizace Evropsko-středozemního seismologického centra (EMSC) dosáhl otřes magnituda 3,7.

Foto: repro Geofyzikální ústav

Ilustrační foto

Článek

Jde zřejmě o pokračování zemětřesného roje z května letošního roku, řekla Petra Adamová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „Podle našich měření dosáhlo zemětřesení magnituda 3,2. Škody zatím nikdo nenahlásil,” řekla Adamová.

Epicentrum zemětřesení bylo podle EMSC severovýchodně od Aše v hloubce dvou kilometrů. Otřesy pocítily stovky lidí v Chebu, Lubech, Novém Kostele, Habartově, Krajkové či Sokolově. Zaznamenali je ale lidé i ve vzdálenějších lokalitách, například na Tachovsku, u Nejdku na Karlovarsku nebo u Kadaně na Chomutovsku.

Zemětřesný roj se na Chebsku naposledy objevil právě letos v květnu, kdy se otřesy o různé síle objevovaly opakovaně po dobu dvou týdnů. [celá zpráva] Nejsilnější zemětřesení tehdy přesáhlo magnitudo čtyři.

V rámci České republiky je západ Čech jednou z nejaktivnějších oblastí zemětřesení. Oblast je specifická výskytem zemětřesných rojů, při kterých lze v průběhu řady dní až měsíců pozorovat tisíce slabých otřesů.

Reklama

Výběr článků

Načítám