Hlavní obsah

Plné Václavské náměstí si písněmi ze 60. let připomínalo srpen 1968. Na Bílou lidé pískali

– Praha • Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze se v úterý večer sešly tisíce lidí na koncertu připomínajícím, že přesně před padesáti lety započala invaze do Československa vojsky Varšavské smlouvy. Lidé po celé zemi se proti okupaci bouřili, někteří z nich za svou statečnost zaplatili životem. Událost v srpnu 1968 ukončila naděje na „socialismus s lidskou tváří”, spojený s reformami, které zavádělo tehdejší vedení KSČ v čele s prvním tajemníkem Ústředního výboru Alexandrem Dubčekem.

Záznam: Koncert Českého rozhlasu k 50. výročí okupaceVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

 
Článek

Václavské náměstí zaplnily tisícovky lidí, kterým atmosféru tehdejší doby a událostí přiblíží mnoho známých umělců písněmi z 60. let a písněmi Karla Kryla v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a kapely Petra Maláska. Lidé zaplnili celou horní polovinu náměstí od pomníku svatého Václava až po Vodičkovu ulici.

Program začal ve dvacet hodin střihovým dokumentem s pamětníky srpna 1968. Na to, jak prožíval invazi, zavzpomínal například politik Petr Pithart nebo scénárista Zdeněk Svěrák či publicista Ondřej Neff. Jednotlivá hudební vystoupení organizátoři střídali archivními nahrávkami Československého rozhlasu ze srpna 1968 a vzpomínkami dalších pamětníků.

Anketa na koncertě Českého rozhlasu k 50. výročí okupace ze srpna 1968Video: Novinky

Na koncertu zazněly písně z 60. let, ale v nové úpravě. Diváci tak uslyšeli nové aranže písní Lady Carneval, Bratříčku, zavírej vrátka, Želva nebo Klaunova zpověď. Písní se ujali Marta Jandová, Tereza Černochová, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Vojta Dyk, Matěj Ruppert, Xindl X či Honza Křížek.

Lucie Bílá velmi přesvědčivě a emotivně zazpívala píseň Kam tenkrát šel můj bratr Jan, přesto se jako jediná vystupující dočkala pískotu, a to zřejmě kvůli svému vystupování s ruským vojenským pěveckým souborem Alexandrovci. Skladbu se známým, mohutně klenutým refrénem, která v textu připomíná osud Jana Palacha, nazpíval původně Karel Gott v roce 1977. Tedy ve stejném roce, kdy podepsal antichartu.

Večer za mohutných ovací zakončila Marta Kubišová svou slavnou Modlitbou pro Martu. Zpěvu Kubišové a Langerové, která zazpívala písně Karla Kryla i Kubišové skladbu Mama, předcházelo nasvícení budovy Národního muzea. Na fasádu budovy byly spuštěny stuhy v barvách trikolory. Zároveň na střeše šlehaly ohně a okna zahalila rudá barva. Po skončení koncertu na budovu byly promítány barvy trikolory a někteří lidé šli zapálit svíčku k pomníku Jana Palacha před budovou muzea.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisíce lidí na Václavském náměstí na koncertě k příležitosti 50. výročí okupace ze srpna 1968.

V rámci 50. výročí se v úterý konalo mnoho vzpomínkových akcí po celé republice. V Praze se pietní akce na uctění památky padlých před budovou Českého rozhlasu zvrhla v protest proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který na akci za ohlušujícího pískotu vystoupil s proslovem o svobodě slova. [celá zpráva]

Kromě Prahy lidé vzpomínali po celé republice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám