Hlavní obsah

Anglický student fotil v roce 1968 v Praze okupaci, snímky ukázal až teď

– Praha

Chris Rooney z Liverpoolu se do Prahy vypravil v srpnu 1968 za kamarádkou. Dostal se tak zcela nečekaně do středu událostí, jaké mu naháněly strach. Přesto nezaváhal a začal fotografovat okupanty i barikády na Václavském náměstí. Při této činnosti ho zachytil fotograf ČTK Libor Hajský. Snímek, na kterém Rooney stojí na převrácené dodávce pod československou vlajkou, se stal jedním z nejznámějších zachycení událostí srpna 1968.

Foto: Chris Rooney

Snímek z 21. srpna 1968, který pořídil anglický student Chris Rooney.

Článek

K tomu, že právě on je mužem zachyceným na dodávce, se Rooney přihlásil těsně před 50. výročím okupace. Novinkám poskytl i své dosud nepublikované fotografie, agentura ČTK s ním udělala rozhovor.

Do Prahy se Rooney dostal jako jedenadvacetiletý student. Po prázdninách ho v roce 1968 čekal nástup na univerzitu v Essexu a čas předtím trávil v Československu. "Byl jsem na studentském táboře v Rožňavě na Slovensku," řekl Rooney. Studenti z několika evropských států tam pracovali v lese. Po skončení tábora se Rooney vypravil do Prahy za kamarádkou, se kterou si tehdy dopisoval. Zbytek srpna chtěl strávit v její rodině, v bytě v Sázavské ulici.

Foto: Chris Rooney

Snímek z 21. srpna 1968, který pořídil anglický student Chriss Rooney.

"Jednadvacátého srpna mě – stejně jako tisíce Pražanů – probudily děsivé zvuky ruských vojenských tryskáčů letících nízko nad městem vysokou rychlostí. Matka mé kamarádky nechtěla, abych odcházel z bytu, ale já jsem se stejně vydal ven. Chtěl jsem vidět barikády," popsal den okupace Rooney. S sebou si vzal svůj fotoaparát Kodak Brownie. Ten měl tu výhodu, že umožňoval pořizovat snímky, zatímco se do něj fotograf díval shora. Přesně při takové činnosti ho zachytil i Hajský.

Foto: Chris Rooney

Snímek z 21. srpna 1968, který pořídil anglický student Chriss Rooney.

Rooney strávil hodně času na Václavském náměstí, kde byly davy lidí. Všiml si, že jen velmi málo z nich něco fotí. "Nevěděl jsem, jestli je to proto, že nemají fotoaparát, nebo proto, že se bojí," řekl. On sám pořídil čtyři filmy, což znamená 48 fotografií. Jen málokteré z nich mu ale zůstaly. "Měl jsem tehdy velký strach, nikdy předtím jsem nic takového nezažil. Dva nebo tři Rusové se mi snažili vzít fotoaparát, ale nedal jsem jim ho," uvedl Rooney.

Foto: Chris Rooney

Snímek z 21. srpna 1968, který pořídil anglický student Chriss Rooney.

I když si podle svých slov tehdy neuvědomoval, že se stal svědkem významné dějinné události, přece jen byl poněkud ostražitý. Matka jeho kamarádky měla obavy, že snímky, které nafotil, by mohly rodině přinést komplikace. Požádala ho proto, ať jí filmy dá. "Řekla, že zná někoho, kdo mi je zdarma vyvolá. Měl jsem ale podezření, že fotky, které jí dám, už nikdy neuvidím. Dal jsem jí proto jen filmy z tábora v Rožňavě a nechal si tři z pražských protestů," uvedl fotograf.

Foto: Libor Hajský, ČTK

Brit Chris Rooney (stojící na převráceném voze s fotoaparátem v ruce) na snímku fotografa ČTK Libora Hajského z 21. srpna 1968 na Vinohradské ulici v Praze.

Snímky, které nyní poskytl ČTK a Novinkám, nebyly dosud nikdy publikované. Zachycují dění na Václavském náměstí z úhlu, který odpovídá Rooneyho postavení na barikádě z převráceného vozu. Sám Rooney se od roku 1968 do Prahy podíval ještě několikrát, naposledy v roce 2002. "Po pádu komunismu se toho hodně změnilo, Praha se stala místem pro turisty," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám