Hlavní obsah

Maláčová navrhuje minimální mzdu 17 400. Odborům na ruku nejdeme, tvrdí

Novinky, zpe
Praha

Minimální mzda by v roce 2020 měla činit 17 400 korun a měla by se zvyšovat automaticky. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD) zároveň odmítla, že by sociální demokracie šla na ruku odborům.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Ministerstvo v novele zákoníku práce navrhlo, že minimální mzda by se měla pravidelně valorizovat a její výše by měla odpovídat 50 procentům průměrné mzdy z předchozího roku. Maláčová to řekla po pondělním jednání s odbory.

„Shodli jsme se na navyšování minimální mzdy, navyšování by mělo být automatické a částka by měla odpovídat 50 procentům průměrné mzdy,“ uvedla Maláčová.

Ministerstvo počítá s tím, že v roce 2019 by minimální mzda měla činit 13 700 korun a v roce 2020 dokonce 17 400 korun.

„V souvislosti s příznivým vývojem ekonomiky a situací na trhu práce dojde ke zvýšení motivace k zaměstnání a pracovní činnosti,“ odůvodnilo ministerstvo.

Středula: 40 procent nestačí

Kritiku, že je ČSSD prodlouženou rukou odborů, když takové navýšení prosazuje, Maláčová jednoznačně odmítá. „Je to věc vyjednávání a je to věc hospodářského rozvoje, měli bychom směřovat k částce 16 tisíc,“ dodala k tomu.

Šéf odborů Josef Středula si jednání s novou ministryní pochvaloval. Novinářům řekl, že růst minimální mzdy na 40 procent průměrné, jak dříve prosazovala Sobotkova vláda, by už nestačil.

V současnosti minimální mzda činí 12 200 korun. Naposledy se navyšovala vloni v srpnu, a to o 1200 korun.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy?
Ano
53,9 %
Ne
46,1 %
Celkem hlasovalo 4216 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám