Hlavní obsah

Zdravotnické odbory vyhlásily kvůli platům stávkovou pohotovost

Odborový svaz pracovníků ve zdravotnictví v pátek vyhlásil avizovanou stávkovou pohotovost. Po vládě požaduje, aby dodržela slib o plošném desetiprocentním růstu mezd ve zdravotnictví od příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková (vlevo) a místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková na tiskové konferenci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR k vyhlášení stávkové pohotovosti.

Článek

„Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je neúspěšně probíhající jednání o zvyšování platů a mezd a nedodržení dříve daných slibů. V praxi se dál prohlubuje personální krize, která už ohrožuje rozsah a kvalitu poskytované péče,” uvedl svaz v tiskové zprávě distribuované na dopolední tiskové konferenci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již ve čtvrtek uvedl, že s rozhodnutím odborů nesouhlasí. Platy ve zdravotnictví podle něj rostly o 30 procent za posledních pět let. K tématu se v pátek hodlá vyjádřit na mimořádné tiskové konferenci.

Vláda navrhuje šestiprocentní nárůst částky na platy ve veřejné sféře, navýšení by ale nebylo rovnoměrné. Konkrétně chce kabinet projednat navýšení platů do konce září, kdy musí návrh na hospodaření v příštím roce odevzdat Sněmovně.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260 000 lidí, v sociálních službách kolem 100 000. Nejvíce, asi 80 000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36 000 korun, v nestátní 24 200 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám