Hlavní obsah

Po pondělním vedru dorazí do Česka krupobití a přívalové deště

Českou republiku zasáhnou v pondělí vedra, teplota bude dosahovat až 34 stupňů Celsia. Večer a v noci na úterý přijdou silné bouřky doprovázené kroupami, silným větrem s nárazy 20 m/s a přívalovým deštěm, kdy by mohlo napršet až 30 mm vody, varují meteorologové.

Foto: chmi.cz

Výstraha před silnými bouřkami.

Článek

V pondělí později odpoledne začne postupovat z Německa do Česka studená fronta, před ní k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu. Rtuť teploměru by měla vystoupat na 30 až 34 °C.

Vzhledem k dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině Česka nebezpečí vzniku požárů, které se sníží po přechodu studené fronty v noci na úterý. Rozhodně by se ale neměl v lesích ani jinde v přírodě rozdělávat oheň, neměla by se vypalovat tráva ani odhazovat cigaretové nedopalky.

Foto: chmi.cz

Hydrologická a meteorologická výstraha ČHMÚ. Zelená: Běžná situace. Žlutá: Nízký stupeň nebezpečí. Oranžová: Vysoký stupeň nebezpečí.

Meteorologové varují, že vyprahlá půda nepojme přívaly vody a místy mohou přívalové deště způsobit zatopení níže položených míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám