Hlavní obsah

Na Labe v Nymburku se mohou vrátit lodě

Právo, Radek Plavecký
Nymburk

Dva měsíce trvající zákaz proplouvání Nymburkem pod tamní lávkou skončil. Ve středu ve 14:30 byl provoz plavby obnoven. Právo o tom informoval ředitel pražské pobočky Státní plavební správy Hynek Beneš.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Plavba byla zastavena kvůli nebezpečí, že se zřítí špatně zkonstruovaná lávka pro pěší, která přes řeku Labe vedla. Lávka však byla nakonec stržena a její díly byly vytaženy z vody. Ve středu v dopoledních hodinách dorazili na místo potápěči, aby zjistili, zda ve vodě nezůstaly zbytky stavby, které by mohly překážet proplouvajícím lodím.

„Řeku zkontrolovala i loď se sonarem od Povodí Labe, nebyla nalezena žádná překážka a řeka je tedy splavná. Nyní již záleží na Státní plavební správě v Praze, kdy odvolá zákaz provozu na Labi pod lávkou pro všechna plavidla,“ informoval ještě před samotným zrušením zákazu mluvčí nymburské radnice Petr Černohous.

Foto: Radek Plavecký

Vytahování lávky z Labe pomocí tří tanků.

„Zda něco nepřekáží, ověřovali policejní potápěči a vytyčovací plavidlo správce vodní cesty. Až tyto úkony skončí a neobjeví se žádný problém, tak předpokládám, že dneska odpoledne plavbu obnovíme,“ řekl Právu ředitel pražské pobočky Státní plavební správy Hynek Beneš ve středu po poledni. Jeho předpoklad se naplnil a správa vydala oznámení, že ve 14:30 byl provoz obnoven.

Pád lávky v NymburceVideo: Novinky

Samotnému státnímu úřadu škody ze zastavení plavby nevznikly. „Možná, že někteří dopravci se budou pravděpodobně snažit domluvit s městem, protože jim možná nějaké komplikace a škody vznikly. Velkých lodí projede Nymburkem několik za den. Stále ještě nějaká nákladní plavidla na této cestě jsou, ač jich už není mnoho, stále tady jeden dopravce je, a také tady jezdí jedna hotelová loď. Tyto plavby neprobíhaly,“ sumarizoval Beneš, podle něhož bylo štěstí, že nedošlo k nějaké mimořádné události, kterou by uzavřená vodní cesta komplikovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám