Hlavní obsah

Vltava bude pod Papouščí skálou před Krumlovem opět splavná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodáci na Vltavě budou od čtvrtka moci opět proplouvat pod Papouščí skálou u Českého Krumlova. Skalní blok je po odtěžení 1500 tun zvětralé horniny opět stabilní. Lesy ČR za sanaci zaplatily deset miliónů korun, uvedla mluvčí společnosti Eva Jouklová.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Vodácká sezona na Vltavě

Článek

Podle původních odhadů hrozilo, že se do řeky zřítí tisícitunový blok. Vltava byla v místě pro vodáky proto částečně zavřená.

Vodáci projedou propust od 8. srpna od dopoledních hodin, řekl v úterý novinářům Radovan Honza z Povodí Vltavy. Skála nebude minimálně dalších 40 let vyžadovat další aktivní zásahy, řekl novinářům krajský ředitel podniku Lesy ČR z Českých Budějovic Radek Pomije.

Skálu zpevnily kotvy a největší spáry cementová zálivka. Vstupu na silnici pod skalou bránil dvoumetrový plot, pro vodáky platil zákaz proplouvat propustí u pravého břehu Vltavy.

Vrátit se mohou i horolezci

„Žádné nebezpečí už nehrozí," řekl Pomije. Otevřená je cesta pod skálou a od 8. srpna i Vltava pod skálou v celé šíři koryta. Kvůli rizikovému stavu skály omezila v květnu Státní plavební správa provoz na řece: Povodí Vltavy zahradilo propust v místě trámy a před jez Konopa, který se sjíždět nesměl, umístilo síť.

Vodáci projížděli pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášeli po levém břehu, někteří jez sjížděli přes korunu.

Oblíbené trasy měli na skále horolezci. Také kvůli nim se nyní uvolněný masiv kotvil a nezpevňoval sítěmi. Většina lezeckých tras se odlomením kamene narušila. Horolezci je ale znovu vyznačí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám