Hlavní obsah

Vzpomínka na zajatce vymizela, napravit to má výstava v Broumově

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní venkovní výstava dokumentující život zajatců v zajateckém táboře z první světové války začala v pátek v Broumově na Náchodsku přímo v místech, kde bylo zařízení před víc než sto lety vybudováno. O jeho existenci se vědělo, dosud však nebyla jeho historie důkladně zmapována.

Foto: paměti regionální Bergmanna/Institut Petra Archiv, ČTK

Jedna z unikátních fotografií pořízených v zajateckém táboře

Článek

Tábor byl postaven rakousko-uherskou armádou v prostoru mezi Broumovem a Martínkovicemi v blízkosti dnešního sportovního letiště Broumov-Martínkovice. Tvořilo ho na 323 objektů včetně vlastní železniční vlečky, byla tu vodovodní a kanalizační síť, měl pekárnu, školu, modlitebnu, knihovnu nebo nemocnici.

„Bylo v něm zadržováno přes třicet tisíc zajatců srbské, ruské, rumunské, italské a černohorské národnosti až do konce války v říjnu 1918. V letech 1915 až 1918 tu v důsledku epidemií, dlouhodobého strádání, podvýživy, chladu a celkového vyčerpání zemřelo více než dva a půl tisíce zajatců,“ uvedl Petr Bergmann z Institutu regionální paměti.

Fotografie jsou na 55 panelech

A dodal, že se expozice skládá celkem z 55 panelů představujících unikátní fotografie z nitra zajateckého tábora.

„Fotografie pořídil táborový lékař Georg Langer, který album čítající přes dvě stě fotografií věnoval svému nadřízenému generálmajorovi Josefu Mayrhoferovi, v jehož pozůstalosti se dochovalo a stalo se inspirací ke vzniku výstavy a knihy. Obdobně kvalitní a početná fotografická dokumentace není známa z žádného jiného zajateckého tábora z první světové války,“ dodal Bergmann.

Na závěr vernisáže odsloužili pravoslavní kněží ortodoxní zádušní mši na počest zemřelých zajatců pravoslavného vyznání, kteří byli pochováni na táborovém zajateckém pohřebišti, kde dodnes stojí pomník, který si postavili sami vězni.

Součástí projektu je i kniha Lager Broumov/Braunau 1915-1918, která byla poprvé představena v rámci vernisáže výstavy. Ta potrvá do 2. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám