Hlavní obsah

Nekuřte a nerozdělávejte ohně, nakázal Královéhradecký kraj

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) ve středu vyhlásil období mimořádných klimatických podmínek. Ty platí až do odvolání a týkají se především dodržování zákazu rozdělávání ohně ve volné přírodě. Podobný zákaz platí už i v Praze a Středočeském kraji.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Shořelé pole u Konecchlumí na Jičínsku.

Článek

„Na základě návrhu krajského ředitele hasičského záchranného sboru jsem se po posouzení situace rozhodl vyhlásit pro celé území Královéhradeckého kraje období mimořádných klimatických podmínek. Prosíme všechny občany, aby na území kraje nekouřili nebo nerozdělávali oheň v lese či ve volné přírodě. Tímto opatřením chceme omezit riziko vzniku větších materiálních škod,“ uvedl hejtman Štěpán.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči likvidovali v úterý také požár na poli u Vlkova nedaleko Jaroměře.

Vyhlášení období mimořádných klimatických podmínek prakticky znamená zejména zákaz kouření v lese, rozdělávání ohně až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa, táboření ve volné přírodě mimo vyhrazená místa nebo odhazování hořících nebo doutnajících předmětů v přírodě. Zakázáno je také spalování odpadů a dalších hořlavých látek na volném prostranství či jejich hromadění v blízkosti lesních porostů a polí.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

V úterý hořelo na poli také u Konecchlumí na Jičínsku.

K vyhlášení mimořádného opatření vedly stávající klimatické podmínky, sucho a s tím spojený stoupající počet požárů. V úterý hořelo například ve Vlkově u Jaroměře nebo v Konecchlumí na Jičínsku. „Vlivem technické závady tu došlo při provádění zemědělských prací k zahoření lisu na obilí a části pole. Požár způsobil na technice škodu ve výši asi 850 tisíc korun,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

O víkendu se hasiči potýkali například s požáry v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. [celá zpráva]

Meteorologové v souvislosti s vysokými teplotami a suchem vydali v úterý výstrahu před rizikem vzniku požárů v severozápadní části republiky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám