Hlavní obsah

Přijmout v Brně desítky migrantů nikomu neublíží, vzkazuje Žít Brno

Brněnské koaliční hnutí Žít Brno navrhuje, aby město přijalo několik desítek migrantů z Itálie, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Novinářům to ve čtvrtek řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Koaliční partneři ale takový postoj nesdílejí. Považují to za teatrální gesto a předvolební téma, podle nich by měl situaci řešit stát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brněnský aktivista a náměstek primátora Matěj Hollan

Článek

Hollan uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2000 lidí z islámských zemí a 1000 arabsky hovořících. „Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží. Můžeme tím prokázat solidaritu s ostatními zeměmi. Nevyzýváme k přijímání desetitisíců migrantů, to už by bylo těžké,“ uvedl Hollan.

Žít Brno pošle dopis premiérům Itálie Guiseppemu Contemu i ČR Andreji Babišovi (ANO).

Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty, kteří byli na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže. [celá zpráva] Conte mu následně poslal dopis, ve kterém ho zve na návštěvu Itálie. [celá zpráva] Babiš s ním bude jednat, termín schůzky premiéři hledají.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď italské pobřežní hlídky Diciotti se 67 migranty na palubě zachráněnými náklandí lodí Vos Thalassa vplouvá do Sicilského přístavu Trapani.

Podle Hollana nehrozí, že by se přijetím pár lidí strhla přijímací vlna. „Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc,“ řekl Hollan.

V Brně působí i úředníci a pracovníci neziskového sektoru, kteří jsou podle Žít Brno schopní uprchlíkům pomoci. Brno chystá i strategii pro integraci cizinců, která má pomoci řešit jejich život, bydlení i práci.

Teatrální gesto, míní Ander

V Brně tvoří koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Koaliční partneři mají k problematice odlišný postoj.

„Od Žít Brno je to nerozvážné teatrální gesto, které skutečnou pomoc potřebným jedině zkomplikuje. Pomáhat lidem ohroženým například válkou je potřeba a vláda má v rámci České republiky dostatek kapacit na to, aby účinnou pomoc nabídla. Integraci a pomoc je potřeba poctivě a realisticky připravovat a projednat. To se v případě plánu Žít Brno neděje,“ řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) se k situaci musí postavit česká vláda. „Honit na tom politické body dva měsíce před volbami mi přijde nevhodné. Pokud chtějí psát italskému premiérovi, ať mu napíšou, ale my se teď nechceme plést do vyjednávání premiérů,“ řekl Vokřál.

Podobně mluví i lidovci. „Otázka azylového řízení a migrace je věcí zákona a vlády, ne měst. Když mluvím s lidmi, trápí je průjezdnost města, parkování, drahé bydlení nebo sucho. To jsou problémy, které mají řešit komunální politici,“ dodal primátorův náměstek Petr Hladík.

Náměstek Jaroslav Kacer (TOP 09) uvedl, že je to věcí mezinárodní úrovně. „Je to předčasné a přijde mi to jako snaha se zavděčit, jako volební téma,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám