Hlavní obsah

Češi si stěžují na kontroly v Bavorsku, mohou trvat i hodiny

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na opravdu časté a důkladné kontroly bavorských policistů si od července jen těžko zvykají Češi, kteří míří do Německa na dovolenou, ale také za prací. Kontrola za přechodem Strážný–Phillipsreut se může protáhnout i na desítky minut, v krajním případě na hodiny. Policisté cílí hlavně na migranty a drogy. Kontrolují doklady, zavazadla, součástí bývají i testy na návykové látky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Kontroly na česko-německém hraničním přechodu Strážný–Phillipsreut.

Článek

„Vezl jsem kamarádku za prací do Švýcarska, a když nás kontrolovali na zpáteční cestě v Bavorsku, začala se proti policistům nesmyslně ohrazovat. Nakonec nám prohlédli nejen věci, ale také celá těla, takže jsme na silnici byli chvíli téměř nazí. Pak nás testovali na drogy a odvezli na stanici. Nakonec nás po čtyřech hodinách pustili. Kontrola to byla důkladná,“ popisoval Právu svou zkušenost řidič Petr Kročil.

Delší cesty nyní čekají hlavně na lidi, kteří se vydávají za prací do továren v Pasově. „Za celou dobu, to znamená za dva roky, mě nekontrolovali ani jednou. Teď v červenci už dvakrát a kolegové říkali, že prohlídka se týkala třeba také autobusu, kde měli policisté s sebou psa, jenž hledal drogy,“ vysvětloval Pavel Skála, kterého stavěla hlídka ve Phillipsreutu na odpočívadle asi kilometr od hranic. Policisté dokázali během hodiny prohlédnout asi dvě desítky aut.

Německo je dlouhodobě odbytiště pervitinu vyrobeného v České republice
Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály

Na rozdíl od Čechů Bavoři kontroly vítají. „Dříve tady drogy vůbec nebyly. Vím, že dnes v místních podnicích mladí lidé fetují, a jsem přesvědčený, že zdroj je někde na Balkánu, nebo právě v Čechách,“ postěžoval si Manfred Bölk z Pasova.

K problému migrace přes Českou republiku do Německa se vyjádřil v německém nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. „Zaznamenali jsme nárůst ilegální migrace přes Českou republiku,“ podotkl.

Cílem jsou i nádraží

Kontroly koordinuje centrála bavorské spolkové země, kterou v minulém týdnu otevřeli v Pasově. „Dáváme signál, že chceme, aby bavorské pohraničí bylo bezpečnější. Nejvyšší prioritou je pro nás ochrana obyvatel,“ řekl při příležitosti otevření bavorský premiér Markus Söder.

Bavorští policisté hlídkují v pásmu třicet kilometrů od hranic a jejich cílem jsou i nádraží. Monitorování pohybu v příhraničním pásmu budou jistit také ze vzduchu s drony.

Kromě migrace je cílem policistů zastavit příval drog do země, které proudí i z Česka. „Německo je dlouhodobě odbytiště pervitinu vyrobeného v České republice. Trend z posledních dvou let je odklon od drogové turistiky a nástup velkoobjemové kurýrní přepravy,“ řekl Právu ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Doplnil, že podobné tzv. závojové pátrání uplatňují němečtí policisté u nizozemských hranic už desítky let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám