Hlavní obsah

Babiš: Když se Kněžínkovi bude dařit, může zůstat ministrem

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ráno uvedl na ministerstvo spravedlnosti Jana Kněžínka. Při uvedení do funkce šéf vlády uvedl, že pokud se bude Kněžínkovi dařit, může v čele ministerstva setrvat dlouho. Řekl také, že on sám se bude resortu věnovat více než dřív.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš (vlevo) uvedl do funkce nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka.

Článek

Babiš jednoznačně neřekl, že s narychlo vybraným Kněžínkem počítá na celé volební období. Podotkl, že Kněžínek může v čele ministerstva setrvat dlouho, „pokud se mu bude dařit”.

„Ohledně působení pana ministra se ještě uvidí, jak to bude probíhat. Budu mu držet palce,” konstatoval.

Kandidátů, kteří by funkci mohli vykonávat, je podle premiéra „strašně moc”. Zdůraznil, že ministr by měl být hlavně manažer a komunikativní člověk, který bude „proměňovat slova na činy”.

Kněžínek byl jmenován v úterý. Nahradil Taťánu Malou, která po 13 dnech ve funkci rezignovala v souvislosti s podezřením, že při vypracování svých diplomových prací opisovala. [celá zpráva]

Nový ministr řekl, že chce úzce spolupracovat s profesními skupinami, pokračovat v elektronizaci justice a komunikovat s poslanci.

Vláda i s novým ministrem bude ve středu dopoledne ve Sněmovně žádat o důvěru, oba politici tam také hned vyrazili. Schůze začíná v devět hodin.

„Tým je kompaktní, dobře fungující”

Devětatřicetiletý právník Kněžínek dosud působil jako místopředseda Legislativní rady vlády, s úřadem vlády spojil většinu svého profesního života. Nové spolupracovníky si odtamtud přivést nehodlá. „Neuvažuju o tom, že bych si s sebou někoho přiváděl. Tým je kompaktní, dobře fungující,” odpověděl na dotaz

Za Sobotkovy vlády byl Kněžínek prošetřovatelem protiprávního jednání členů vlády a dalších vysoce postavených činitelů. V této funkci řešil i případ úředníků ministerstva financí vedeného tehdy Babišem, kteří chtěli zjišťovat u Evropského úřadu proti podvodům informace k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž Babiš čelí trestnímu stíhání. Kněžínek rozhodl, že Babiš zákon neporušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám