Hlavní obsah

Ve Sněmovně zavládla doba dřevěná

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Svět vytáhl do boje proti plastům. Také v Poslanecké sněmovně zabubnovali do útoku proti „době plastové“, konkrétně pirát František Elfmark, který nevydržel pohled na přeplněné odpadkové koše přímo v budově parlamentu.

Foto: Marie Königová, Právo

Z kavárny zmizely plastové příbory i misky a nahradily je dřevěné.

Článek

„Protože se ekologickému odpadovému hospodářství věnuji a podařilo se mi zavést odpovědný přístup lidí k třídění odpadu v uherskohradišťském úřadu, tak mě napadlo, proč to nezkusit právě i ve Sněmovně,“ prozradil Právu.

Voda z kohoutku místo v petkách

Protože je členem komise pro práci kanceláře Sněmovny, zmínil se o tom při jejím jednání. A začaly se dít věci.

Z kavárny ze dne na den zmizely plastové příbory a nahradily je dřevěné, zákusky a chlebíčky se servírují na papírových či dřevěných táccích.

Jak Právu sdělil kancléř Jan Morávek, byl to jen začátek. „Vybavili jsme kanceláře klubů i poslanců a úředníků i společné prostory odpadkovými koši na tříděný odpad. Úměrně tomu jsme ubrali koše na netříděný odpad. Při jednání výborů či při seminářích již poslanci mají k dispozici karafy s kohoutkovou vodou místo minerálky v plastových lahvích,“ sdělil.

Nezůstalo jen u viditelných změn. Podle kancléře se dosluhující spotřebiče budou postupně nahrazovat úspornými, LED žárovky odzvoní těm klasickým.

Na okna přijdou fólie, které budou lépe izolovat, na chodbách bude světlo řízeno pohybovými čidly.

Víc se bude šetřit i s papírem tím, že agenda, u které to půjde, například výplatní pásky zaměstnanců, bude vedena elektronicky, jak je tomu běžně ve firmách.

Modernizace čeká i kotelnu, která bude vypouštět méně emisí. Na konci roku si pak Sněmovna nechá udělat ekologický audit, který může nastartovat další opatření.

Začít od maličkostí

„Překvapuje mě, že s návrhem na změny nepřišel ministr životního prostředí Richard Brabec, který všude píše, jak jsou plasty špatné, jak jimi máme zaneřáděné oceány. Přitom začít se má u maličkostí. Jsem rád, že se dobrá věc daří,“ podotkl Elfmark.

Evropská komise zvažuje zákaz některých plastových výrobků či zdanění plastů na jedno použití. Hovořil o tom nedávno v britském listu The Guardian viceprezident Evropské komise Frans Timmermans.

„Plasty na jedno použití jsou vyrobeny za pět sekund, používáte je pět minut a trvá 500 let, než se rozpadnou. Pokud s tím nic neuděláme, za 50 let budeme mít v oceánech víc plastu než ryb,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám