Hlavní obsah

Pondělí mráz, středa tropy

Prázdniny letos začaly prudkým propadem ranních minimálních teplot, a to až pod bod mrazu. Studené severní proudění ale bude už na začátku týdne slábnout a ve středu už bychom měli naměřit tropické teploty, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze spolčenosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nejteplejší měsíc v roce začínáme mrazem po tom, co jsme měli nadprůměrný duben a květen. To je rarita,“ upozornila Honsová s tím, že naposledy takto chladná rána na začátku července panovala v roce 1969.

Nejnižší teplotu v pondělí ráno naměřili na Šumavě v Rolavě, a to –5 stupňů, Horská Kvilda měla –4 a Jizerka –3,5 stupně. Naopak nejvyšší hodnotu hlásí pražské Klementinum, a to 10 stupňů.

V pondělí by mělo být jasno nebo polojasno. Odpoledne se může v horských oblastech vytvářet kupovitá oblačnost, Beskydy a Jeseníky se mohou dočkat zcela mizivých dešťových přeháněk. Odpolední maxima vystoupí na 19 až 23 stupňů.

Úterní ráno bude stále pořádně studené, v nížinách klesnou teploty na 9 až 5 stupňů, v mrazových kotlinách bude nadále mrznout. Nejvyšší teploty už ale půjdou pomalu nahoru na 22 až 26 stupňů. Mělo by být jasno nebo polojasno. Odpoledne se opět na horách mohou vytvářet kupovité oblaky.

Ve středu bude jasno nebo polojasno. Na horách se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou vytvářet přeháňky, ale s úhrny maximálně do 1 mm. Ráno teploměry ukážou 12 až 8, odpoledne pak 26 až 30 stupňů.

Ve čtvrtek bude opět jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky, ojediněle se můžou objevit i nějaké bouřky. Ranní teploty už budou příjemnější mezi 15 až 11 stupni, nejvyšší odpolední hodnoty zůstanou na 26 až 30 stupních.

Podobné to bude i v pátek, kdy má být jasno nebo polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky, ale to se týká jen horských oblastí a severu republiky. Po ránu teploty klesnou na 16 až 12, odpoledne vyšplhají opět na 26 až 30.

Převážně slunečný by měl být i víkend. Kupovité oblačnosti ale přibyde, bude se vyskytovat místy, což v meteorologické terminologii znamená na 60 procentech území. Mohou se vyskytnout lokální bouřky, které už mohou být intenzivnější. Sobotní i nedělní ráno přinesou teploty mezi 16 až 12 stupni, během dne pak teploty vzrostou na stále příjemných 25 až 29 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám