Hlavní obsah

Babiš má novou vládu, Hamáček dva resorty, Poche nic

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval druhý kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Koaliční vládu ANO a ČSSD by měli ve Sněmovně podpořit komunisté. Mezi novými ministry není Miroslav Poche (ČSSD), jehož premiér navrhl na post ministra zahraničí. Zeman ho odmítl jmenovat.

Záznam: Prezident Miloš Zeman jmenuje členy nové vládyVideo: ČTK

 
Článek

Jednotliví ministři složili do rukou prezidenta slib. Podle očekávání byl předseda ČSSD Jan Hamáček vedle jmenování ministrem vnitra pověřen i řízením resortu zahraničních věcí. Zároveň se stal spolu s Richardem Brabcem vicepremiérem.

Zeman ministrům poblahopřál a poděkoval předešlému kabinetu. Prezident oznámil, že v polovině července vystoupí ve Sněmovně, aby ji podpořil při hlasování o důvěře. V září se chce zúčastnit jednání o rozpočtu.

Jména pro Babišovu druhou vládu
Premiér
Andrej Babiš
Ministerstvo pro místní rozvoj
Klára Dostálová
Ministerstvo životního prostředí
Richard Brabec
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Petr Krčál (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo vnitra
Jan Hamáček (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo zahraničních věcí
Miroslav Poche (nominovaný ČSSD, výhrady k němu má prezident, ANO a KSČM)
Ministerstvo obrany
Lubomír Metnar
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Marta Nováková
Ministerstvo zdravotnictví
Adam Vojtěch
Ministerstvo spravedlnosti
Taťána Malá
Ministerstvo financí
Alena Schillerová
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Robert Plaga
Ministerstvo dopravy
Dan Ťok
Ministerstvo zemědělství
Miroslav Toman (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo kultury
Antonín Staněk (nominovaný ČSSD)
Pozn.: Jedná se o seznam vytvořený na základě oznámených nominací
Foto: Jan Handrejch, Právo

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

„Při této příležitosti bych chtěl poděkovat i předchozí vládě, která pracovala jako soudržný tým. Věřím, že tento týmový duch se přenese i do vaší vlády a tato vláda nebude zatížena resortismem,“ řekl Zeman.

Dovolené asi moc nebude

„Chtěl jsem vám popřát hezkou dovolenou poté, co získáte důvěru, ale jak znám pana premiéra, tak té dovolené moc nebude,” komentoval Zeman.

Babiš uvedl, že vláda bude usilovat o bezpečnost občanů a usilovat o návrat země „na špičku Evropy”, kde byla v dobách první republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři druhé vlády premiéra Andreje Babiše (ANO)

„Slibuji vám a především našim občanům, že naše vláda bude bojovat za bezpečnost naší země. Budeme bojovat proti nelegální migraci, proti korupci, proti byrokracii, chceme mít efektivní stát,” sliboval Babiš.

„Uděláme vše pro to, aby naši lidé měli lepší život. Máme na to vrátit se na špičku Evropy, tam, kde jsme byli za Masaryka,” prohlásil premiér.

ČSSD má pět ministerstev

Hnutí ANO bude mít kromě premiéra ve vládě devět ministrů. ČSSD povede pět ministerstev. V gesci bude mít resorty vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Hamáčka ministrem vnitra a pověřil jej vedením ministerstva zahraničí

Právě kvůli tomu, kdo bude šéfovat diplomacii, nastaly největší rozbroje. ČSSD totiž odmítla ustoupit z nominace europoslance Pocheho. Premiér Babiš europoslance Zemanovi navrhl, ten ho ale odmítl jmenovat. Vadí mu jeho údajné proimigrační postoje a korupční minulost. Poche dokonce na Pražský hrad nedostal ani pozvánku.

Kontroverze budí Malá

Další kontroverze vzbudila nominace hnutí ANO na ministerstvo spravedlnosti. Babiš si jako nástupkyni Roberta Pelikána vybral poslankyni Taťánu Malou. Ta čelí kritice kvůli možnému střetu zájmů a způsobu, jak hájila Babiše v kauze Čapí hnízdo, když chtěla jeho stíhání odsunout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Taťánu Malou (ANO) jmenoval prezident Miloš Zeman ministryní spravedlnosti

Sociální demokraté a ANO nemají ve Sněmovně většinu, ale pouze 93 hlasů. Jejich menšinová vláda se tak bude muset opřít o hlasy KSČM, která má v dolní parlamentní komoře 15 poslanců.

Babiš chce před Sněmovnu se žádostí o důvěru předstoupit 11. července. Zda komunisté vládu podpoří, není úplně jasné. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa mají někteří členové problém s obsazením dozorčí rady ČEZ.

Výtky mají také k jednotlivým ministrům. Kromě Malé se jim nelíbí ministr dopravy Dan Ťok či šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch.

Anketa

Měl by premiér Babiš podat kompetenční žalobu na prezidenta, který odmítl jmenovat navrženého ministra, ač mu to Ústava ukládá?
Ano
47,5 %
Ne
52,5 %
Celkem hlasovalo 261 čtenářů.

Výběr článků

Načítám