Hlavní obsah

Zeman v Lánech přijal nové tváře vlády, jmenuje ji ve středu

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Prezident Miloš Zeman v pondělí v Lánech přijal kandidáty na ministry, kteří ve vládě dosud nepůsobili. Chtěl od nich slyšet, jaké jsou jejich priority a představy ve vedení resortu. Po ukončení čtveřice schůzek prezident skrze svého mluvčího uvedl, že vládu jmenuje ve středu v devět hodin ráno.

Záznam: Briefing Antonína Staňka po setkání s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

Za prezidentem ve středu zamířila kandidátka na spravedlnost Taťána Malá, nominantka na průmysl Marta Nováková (obě za ANO) a kandidáti ČSSD na resort práce a sociálních věcí Petr Krčál a kulturu Antonín Staněk.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidát ČSSD na ministra kultury Antonín Staněk

Ten brány lánského zámku opustil jako poslední krátce před sedmnáctou hodinou. Uvedl, že Zemanovi představil tři priority, které jsou pro něj v rámci resortu důležité. Chce se zaměřit na podobu připravovaného rozpočtu na rok 2019 a na plánované investice v oblasti kultury.

Dále by rád zvýšil vývoz české kultury do zahraničí a jako poslední bod si klade za cíl zvýšit mzdy vysokoškolských pracovníků v příspěvkových organizacích zřízených ministerstvem kultury.

Krčála Zeman překvapil

Tři základní priority představil Zemanovi i Krčál, který by měl zamířit na ministerstvo práce a sociálních věcí. Po schůzce uvedl, že „byl překvapen nad tématy, která pana prezidenta zajímala”.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidát ČSSD na ministra kultury Petr Krčál

Priority se prý týkají personální stabilizace resortu, rozdělení sekce IT a ekonomiky a seniorské politiky. Přes prázdniny pak plánuje připravit balíčky, které by se měly týkat jednotlivých kategorií jako senioři, rodiny atd.

Záznam: TK po setkání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra práce a sociálních věcí Petrem KrčálemVideo: ČTK

Je podle něj také potřeba vyřešit zákon o sociálním bydlení a až poté řešit redukci jednotlivých sociálních dávek. Dotkli se i tématu dobrovolnictví, financování seniorských i hospicové a paliativní péče.

Jako první dorazila Malá

Jako první na schůzku v 11:30 hodin dorazila Malá, kolem níž se rozvířily debaty o její erudici. Se Zemanem se prý bavili o stíhání Andreje Babiše, řeč naopak nepřišla na její možný střet zájmů nebo výhrady ke vzdělání.

„Neodešla jsem s pláčem. To setkání trvalo asi hodinu, řešili jsme odborná témata a já jsem mu představila svoje priority,“ řekla po jednání Malá. Se Zemanem prý řešili například zrychlení soudních řízení, jmenování nových soudců.

Na přetřes přišla i otázka insolvenčního zákona a toho, jak motivovat dlužníky, aby si sami vydělávali více peněz. O podnikání jejího manžela, který má firmu zabývající se insolvencemi, přitom zároveň poskytuje mikropůjčky, se prý řeč nevedla. „O mém podnikání ani o podnikání mého manžela jsme se nebavili,” řekla krátce Malá.

Záznam: TK po setkání prezidenta Miloše Zemana s poslankyní ANO a kandidátkou na ministryni spravedlnosti Taťánou MalouVideo: ČTK

Nedošlo ani na otázky ohledně jejího vzdělání, k čemuž má výhrady opozice i komunisté, kteří by měli vládu tolerovat. „Nečekala jsem, že mě opoziční kolegové budou chválit, ale myslím si, že bych si zasloužila, aby mi někdo dal šanci začít pracovat a ukázat, jestli něco umím,“ uvedla Malá, která nemá české právní vzdělání ani advokátní zkoušky. Získala magisterský titul práv na soukromé bratislavské Panevropské vysoké škole.

„Z otázek na stíhání Babiše jsem už unavená”

Došlo naopak na téma trestního stíhání Babiše a výroku Malé z ledna 2018, kdy se ho zastala ve věci trestního stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. V rozhovoru pro server Info.cz tehdy uvedla, že není nutné, aby byl Babiš vydán. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby?“ řekla v rozhovoru. [celá zpráva]

Novinářům v Lánech řekla, že je z otázek na tento výrok „už trochu unavená”. Zda trvá na tom, aby bylo řešení kauzy odloženo, ale neřekla. „Vyjádření jsem podala v určité situaci. Místo toho, aby se otevřela veřejná diskuze o imunitě politiků, tak jsem dostala nálepku ochránkyně Andreje Babiše,” uvedla Malá s tím, že debatu považuje za bezpředmětnou, jelikož Babiš byl Sněmovnou vydán a je trestně stíhán.

Malou následovala kandidátka na ministryni průmyslu, podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková nominovaná za ANO. Ta před novináře po jednání nepřišla.

Foto: Jiří Ovčáček, Pražský hrad, Twitter

Miloš Zeman a Marta Nováková při setkání v Lánech

Problém je s Malou a Pochem

Kritika se především z opozice snáší na kandidátku na ministerstvo spravedlnosti Taťánu Malou, která střídá Roberta Pelikána (oba za ANO). Ten sám prohlásil, že v další Babišově vládě, třeba už kvůli tomu, že ji budou tolerovat komunisté, být nechce. [celá zpráva]

Největší spor je však kolem kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho (ČSSD), jemuž Zeman vyčítá promigrační postoj. Babiš ho i tak Zemanovi navrhuje jako ministra. Zda ho Zeman nakonec jmenuje, Ovčáček ve svém tweetu neuvedl.

Babiš celý seznam ministrů prezidentovi odevzdal v pondělí dopoledne. Prezident by pak měl celou druhou vládu Andreje Babiše jmenovat ve středu 27. června. O důvěru ve Sněmovně by chtěl Babiš žádat 11. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám