Hlavní obsah

Aktivisté protestovali v Bílině proti Zemanovi, prezident je označil za trenýrkáře

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílina

S obřími červenými trenýrkami, červenou kartou a transparenty protestovala ve čtvrtek skupinka aktivistů proti postojům a chování prezidenta Miloše Zemana během jeho setkání s obyvateli Bíliny na Teplicku. Zeman, který absolvuje poslední den návštěvy Ústeckého kraje, označil protestující za trenýrkáře.

Protest proti ZemanoviVideo: Karel Otcovksý, Právo

 
Článek

Čtyři aktivisté ze skupiny Společně to dáme dorazili do Bíliny z různých koutů kraje, aby vyjádřili svůj nesouhlas s prezidentovými kroky.

„Nelíbí se nám, že rozděluje společnost. Náš prezident není demokrat, navíc je provýchodní. To jsou hodnoty, na kterých nechceme, aby stavěla naše společnost, aby na nich vyrůstaly naše děti. Jsme tady, abychom mu to dali najevo,“ řekla Právu protestující Jana Plavec.

Vesměs prozemanovsky smýšlející účastníci setkání, kterých mohlo být celkem odhadem kolem dvou set, aktivistům spílali a někteří jim i sprostě nadávali, aktivisté se snažili klidně argumentovat a stáli si za svými názory.

Spor nakonec zůstal jen ve verbální rovině, a tak přítomní policisté v uniformách i v civilu neměli práci.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vesměs prozemanovsky smýšlející účastníci setkání aktivistům spílali a někteří jim i sprostě nadávali.

Zeman pak vyzval aktivisty, aby mu položili otázku. Jejich zástupkyně se ho zeptala, co hodlá ve svém druhém období v úřadě udělat pro to, aby se tuzemská rozdělená společnost začala léčit.

Zeman uvedl, že v každé společnosti jsou různé názory na různé problémy, a že pokud by měl zabrousit do sportovního prostředí, někteří jsou fandové Slavie a někteří Sparty. I z toho příkladu prý vyplývá, že historicky je společnost „do jisté míry” vždy rozdělená.

„Ale toto rozdělení by nemělo vést k boji, ale mělo by vést právě k diskusi a argumentaci... Protože, jak říkal Masaryk, demokracie je diskuse,“ uvedl Zeman, který po volbách na adresu svých odpůrců uvedl, že budou muset zavřít ústa.

Podobné protesty, jako ten v Bílině, nejsou během Zemanových cest po Česku výjimkou, zpravidla se však jedná jen o jednotlivce nebo malé skupinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám