Hlavní obsah

Neospravedlnitelný odsun Němců? Výrok Merkelové vytočil Zemana i Babiše

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyslovil „hluboký nesouhlas” s tvrzením německé kancléřky Angely Merkelové, podle níž neměl poválečný odsun Němců morální ani politické ospravedlnění. Merkelová to řekla ve středu při vzpomínce na vysídlence a běžence. Podle designovaného premiéra Andreje Babiše tímto „nepřijatelným” výrokem Merkelová jen „jitří rány”.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Prezident Miloš Zeman při setkání s občany obce Lišany na Lounsku

Článek

Názor prezidenta, který je na návštěvě v Ústeckém kraji, kde navštěvuje obce, v nichž v prezidentských volbách získal nejvyšší podporu, prezentoval na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Reakce pana prezidenta na prohlášení spolkové kancléřky Angely Merkelové k odsunu Němců: Hluboký nesouhlas,“ uvedl.

Výrok Merkelové označil za absolutně nepřijatelný také Babiš. Novinářům v Olomouci řekl, že taková slova „jitří staré rány”. „Já myslím, že takový výrok je absolutně nepřijatelný a odmítám ho hlavně v období, kdy si připomínáme hrůzy heydrichiády, Lidice, Ležáky a zabití našich parašutistů,” uvedl Babiš.

Mírnější postoj zaujala k výroku česká diplomacie. „(Výrok) pochází z projevu na Dni připomínky útěku a vyhnání. V tomto kontextu je také třeba výrok vnímat. Nejde o polemiku s německými sousedy a nikterak ani nezpochybňuje podstatu Česko-německé deklarace. Podstata deklarace spočívá ve stanovení historické kauzality a v oboustranném odmítnutí vznášet právní nároky, které by vyplývaly z komplikované minulosti,” uvedlo v reakci ministerstvo zahraničí.

Merkelová v Berlíně při vzpomínkové akci uvedla, že jakkoliv byly vyhnání a útěk Němců následkem nacistických zločinů, „pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění“. [celá zpráva]

Z poválečného Československa byli vedle Němců odsunuti rovněž Maďaři. V rámci Evropy došlo k vysídlení zhruba 12 miliónů Němců.

Anketa

Pobuřuje vás výrok Angely Merkelové k odsunu Němců?
Ano
50 %
Ne
36,7 %
Je mi to fuk
13,3 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám