Hlavní obsah

Babiš se sešel s Filipem a Hamáčkem. Problém Poche nevyřešili

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý večer sešel s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem kvůli chystané vládě. Lídři ANO ani ČSSD nechtěli nic komentovat a novinářům se vyhnuli. Filip řekl, že zásadní bude jednání prezidenta Miloše Zemana s adeptem na ministra zahraničí za sociální demokracii, kterým je europoslanec Miroslav Poche.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Filip na chodbě v Poslanecké sněmovně řekl, že jednal s Babišem. „Informoval jsem pana premiéra o tom, jak vypadalo jednání našeho výkonného výboru,“ uvedl Filip.

Otázka, kdo bude šéfem české diplomacie, podle něj ještě vyřešená není. „Pan premiér řekl, že si počká na jednání pana Pocheho s panem prezidentem,“ konstatoval Filip.

Pocheho v křesle ministra zahraničí odmítá Hrad, Babiš i komunisté. Sociální demokraté dosud nechtěli ustoupit, ale první místopředseda strany Jiří Zimola v úterý odpoledne nastínil, že místo Pocheho by v Černínském paláci mohl znovu usednout Lubomír Zaorálek (ČSSD).

KSČM vadí Ťok a Vojtěch

Hamáček uvedl, že personální problém by chtěl mít vyřešený do konce týdne. Poche se má sejít s prezidentem Milošem Zemanem v pátek. Hlava státu se však už dříve nechala slyšet, že ho ministrem zahraničí nikdy nejmenuje.

Filip také v úterý večer uvedl, že trvají výhrady komunistů vůči ministru dopravy Danu Ťokovi a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

Babiš chce s novou vládou ANO a ČSSD předstoupit před Sněmovnu 11. července a požádat o důvěru. Vznik kabinetu by měli umožnit komunisté.

Reklama

Související články

Foldyna: Nemůžeme ze sebe udělat hlupáky

Jan Hamáček by se stal nedůvěryhodným předsedou ČSSD, pokud by ustoupil od nominace Miroslava Pocheho na ministra zahraničí, řekl Právu místopředseda sociální...

Zimola narušil jednotu ČSSD

Jednota sociálním demokratům po referendu o vstupu do vlády s ANO a podpora pětici jmen na ministry vydržela jen tři dny. V pondělí ji narušil první...

Výběr článků

Načítám