Hlavní obsah

Lidé si v Resslově ulici připomněli boj československých parašutistů

– Praha

V pravoslavném chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici si lidé v pondělí připomněli hrdinný boj sedmera výsadkářů, kteří se v kryptě kostela ukrývali po útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Odstranění osoby číslo tři v nacistické hierarchii bylo jedním z nevýznamnějších odbojových činů v okupované Evropě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boj výsadkářů si připomněli i zástupci obou parlamentní komor. V popředí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Při boji v chrámu či vlastní rukou zemřeli v kryptě, do níž hasiči pumpovali vodu, Adolf Opálka, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Jan Kubiš a Josef Bublík.

Jejich památce se dopoledne poklonila ministryně obrany Karla Šlechtová, náčelník generálního štábu Aleš Opata, zástupci obou komor parlamentu i další představitelé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

U chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze proběhla v pondělí pietní vzpomínka na výsadkáře, kteří před 76 lety spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Výsadkáře budou nově připomínat i pamětní destičky na chodníku před chrámem ve Václavské ulici, kde spočinula jejich těla kvůli identifikaci.

Rozkaz odstranit Heydricha provedli členové výsadku Anthropoid Josef Gabčík a Jan Kubiš 27. května 1942. Heydrich na následky zranění 4. června zemřel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výsadkáře připomínají i pamětní destičky

Teror, který nacisté rozpoutali, vedl k vyhlazení Lidic a Ležáků. Německá moc přesto neměla žádnou stopu, která by vedla k aktérům útoku.

Zlom znamenala až zrada Karla Čurdy, který byl jedním z výsadkářů. Čurda sice nevěděl, kde se parašutisté v Praze ukrývají, ale znal jména a dresy některých osob, které výsadkářům pomáhaly. Následně se rozběhl kolotoč razií, zatýkání a výslechů, na jehož konci bylo nad ránem 18. června obklíčení chrámu a jeho širokého okolí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová při pietním aktu v Resslově ulici

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám