Hlavní obsah

Polokomunistická vláda pod patronátem Zemana pro nás bude soupeřem, řekl Fiala

Novinky, zpe

Vznikne polokomunistická vláda pod patronátem prezidenta Miloše Zemana. Tak reagoval šéf ODS Petr Fiala na výsledky referenda ČSSD o vládě s ANO. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek to zase komentoval se slovy, že soc. dem. se nechají použít ve vládě s SPD a KSČM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Výsledek referenda nepřekvapil lídra ODS Petra Fialu. „Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM. Takováto vláda nebude pro ODS partnerem, ale soupeřem,“ napsal Fiala na Twitter.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek Novinkám řekl, že vždycky říkal, že se sociální demokraté rozhodují o tom, jestli se nechají použít ve vládě ANO, SPD a KSČM. „Rozhodli, že se nechají použít,“ komentoval.

Lidovci v oficiálním prohlášení zdůraznili, že Česká republika bude mít poprvé od roku 1989 vládu, která spolupracuje s komunisty. „ČSSD se rozhodla v rozporu se svými vlastními usneseními. Bohumínské usnesení odmítlo spolupráci s KSČM jako nepřípustnou. Těsný výsledek referenda ukazuje, že pro mnoho členů sociální demokracie není tento závazek přežitek,“ uvedla KDU-ČSL.

To stejné podle ní platí o účasti trestně stíhané osoby ve vládě. Připomněli, že na únorovém sjezdu ČSSD přijala usnesení, že trestně stíhaná osoba ve vládě je problém. „Jak všichni vidíme, realita je docela jiná,“ podotkli lidovci.

„No tak sláva, bude vláda! Ne, že by byla podle mého gusta, opře se o komunisty, takže to fakt ne. Ale alespoň skončí měsíce vlády bez důvěry Sněmovny, kdy se strana s třetinovou podporou voličů chovala jako absolutní vítěz,“ reagoval předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám