Hlavní obsah

Politici komentují Zemanův výstup s trenýrkami

Novinky, Renáta Bohuslavová

Většinou negativně reagovali lídři parlamentních stran na happening prezidenta České republiky Miloše Zemana, který ve čtvrtek odpoledne na Hradě spálil červené trenýrky vyvěšené na Hradě v roce 2015 skupinou Ztohoven místo prezidentské standarty.

Zeman na Hradě spálil červené trenýrkyVideo: ČTK

 
Článek

„Nikomu nebráním v tom, aby vyjadřoval své myšlenky a svůj postoj k humoru, na druhé straně si myslím, že tahle země má mnohem důležitější a vážnější problémy,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Jiří Zimola k chování prezidenta, který sezval novináře na čtvrteční odpoledne na Hrad na brífink, u kterého do poslední chvíle tajil téma, aby před nimi pak nakonec obřadně spálil červené trenýrky. [celá zpráva]

Šéf strany Jan Hamáček na dotaz Novinek nereagoval stejně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který má v neděli s prezidentem Zemanem jednat o budoucí vládě. Tu mají utvořit právě ANO a sociální demokracie.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman přichází spálit červené trenýrky

Fraška, ostuda, nehodné úřadu, shodují se další

„Kdyby mi v tom nebránila úcta k úřadu prezidenta, řekl bych, že se nám pan prezident zbláznil. Nebylo to vtipné. Nebylo to důstojné,” komentoval odpolední dění na Hradě předseda STAN Petr Gazdík.

Společně s lídry dalších politických stran se Gazdík shoduje, že Zeman stále více snižuje důstojnost prezidentského úřadu.

„Miloš Zeman překročil další hranici a zbytečně snížil váhu prezidentského úřadu. Fraška na Hradě nevyvolává úsměv, ale každý, kdo si váží naší státnosti a jejích institucí, musí pocítit spíše smutek,” napsal předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident páli na Hradě červené trenky

„Jsem naprosto v šoku. Ptám se, kam ještě prezident Zeman klesne během výkonu druhého mandátu. To je ostuda, která předpokládám obletí svět a opět to poškozuje ČR v zahraničí,” řekl lídr TOP09 Jiří Pospíšil.

Předseda i místopředseda Pirátů Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík Novinkám řekli, že se strana rozhodla takové věci vůbec nekomentovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman si na pálení trenýrek pozval hasiče.

Filipovi a Okamurovi to nevadí

„Jsem presvědčen že tisková konference, ať třeba ke kontroverzním tématům, ke kterým v minulosti v neprospěch prezidenta informovala média, je svolání tiskové konference adekvátní a velmi levnou odpovědí,” odpověděl Novinkám předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz, zda by měl takto prezident vystupovat a zda by mu měla Sněmovna i na takovéto aktivity schvalovat rozpočet.

Lídr SPD Tomio Okamura s uspořádaným brífinkem problém nemá. „Na hrubý pytel hrubá záplata,” napsal. Kontroval otázkou, zda „mají daňoví poplatníci platit sundávání červených trenýrek z Hradu”.

Daňoví poplatníci to ale platit nebudou, protože Pražský městský soud nejenže vyměřil členům skupiny Ztohoven za jejich čin šestiměsíční podmínku s ročním odkladem, ale také jim uložil, aby zaplatili přes 55 000 korun za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru a 8400 za ukradenou standartu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám