Hlavní obsah

Před vedrem pacienti neutečou. Chybí klimatizace

Právo, Karolina Brodníčková

Za pohodlí platí pacienti v každé nemocnici jinak. Někde si soukromý pokoj mohou dopřát už za 250 korun za noc, jinde létají tisícovky. Různě zpoplatněný je i přístup k internetu nebo televizi. Ve většině nemocnic ale platí, že před horkem pacienti utečou jen těžko. A zejména pro starší lidi je dlouhodobé vedro zničující. Klimatizaci nemají mnohdy ani drahé pokoje. Zájem o nadstandard je přesto velký.

Foto: Michal Hron, Novinky

V nemocnicích klimatizaci spíše nenajdete

Článek

Mezi dražší nemocnice patří FN Motol. Za jednolůžkový pokoj zde zaplatí pacienti 1100 korun, za dvoulůžkový pro maminky po porodu a jejich doprovod dva tisíce. Apartmán na interní klinice vyjde na 2,5 tisíce za den.

Motol umožňuje připlatit si za lepší stravu. Denní menu vychází na 200 korun, oběd na 82 korun. Peníze stojí v Motole i připojení se k wi-fi, a to 100 korun za 25 hodin připojení.

Dělají průvan

Jak však nemocnice pacienty upozorňuje, ani nadstandardní pokoje nemají klimatizaci a jsou jen v oddělení pro dospělé.

V těchto vedrech máme stále zatažené žaluzie, okno stále otevřené, stejně tak dveře na chodbu, aby alespoň trochu vzduch proudil.
Dana V.

To je v současných vedrech pro mnohé pacienty problém, popsala maminka Dana V., která je se svou dcerou na dětském oddělení. „Ventilačka se dá otevřít pouze na požádání, klíč k ní má zdravotní sestra. V těchto vedrech máme stále zatažené žaluzie, okno stále otevřené, stejně tak dveře na chodbu, aby alespoň trochu vzduch proudil,“ popsala Právu.

Že to jinde není o moc lepší, popisuje i Ladislav M., který byl nedávno hospitalizován v Krajské nemocnici Tomáše Bati i ve Fakultní nemocnici v Brně.

„Klimatizace není tam ani tam. V ,baťovce‘ můžete otevřít alespoň ventilačku, v té fakultní jste jak v terárku, mají odšroubované veškeré kliky. Všichni se tam prostě pečou,“ vyprávěl Právu Ladislav M.

Televize na mince

Mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská upřesnila, že některé nadstandardní pokoje v nemocnici T. Bati vybaveny klimatizací jsou. Ubytování stojí klienta 600 korun denně a na pokoji je k dispozici vlastní sociální zařízení a televize.

Tu si mohou pacienti na obyčejných pokojích zaplatit – deset korun na hodinu, 30 korun na 12 hodin. „TV automaty zavádělo bývalé vedení nemocnice, smlouva byla na čtyři roky. Letos během léta skončí a automaty budou odstraněny,“ dodala Lipovská.

Ve Vsetínské nemocnici jsou na všech lůžkových odděleních mimo JIP a ARO televizory bez poplatku, nadstandardní pokoje má dva za 450 korun na den. „Zájem o tyto pokoje je velký,“ uvedla Lipovská.

Vypořádat se chce nemocnice i s vedry. Klimatizaci mají nyní na JIP a ARO, letos se bude instalovat i na oddělení pro matky po porodu. Nově budovaný pavilon bude mít pokoje klimatizované všechny.

O nadstandardní pokoje evidujeme dlouhodobý zájem
mluvčí nemocnic Prardubického kraje Kateřina Semrádová

Plzeň buduje další pokoje

V FN Brno zaplatí člověk za soukromí v pokoji 500 korun. Se základním nadstandardním vybavením, tedy koupelnou s WC a televizí, to je 1000 korun za noc, za komplexní nadstandardní vybavení, mezi které patří i lednice nebo varná konvice, 1400 a za apartmán 1950 korun.

Na běžných pokojích si mohou pacienti zpříjemnit pobyt alespoň přístupem na internet nebo sledováním televize za 10 korun na 1,5 hodiny. Službu poskytuje soukromá společnost. „Poskytovatel služeb poskytuje FN Brno úhradu za instalaci a provozování TV zařízení, přičemž je povinen zabezpečovat stálý a bezpečný provoz,“ uvedl pro Právo mluvčí nemocnice Tomáš Žára.

Ještě donedávna byla zpoplatněna taková služba i v nemocnici v Chrudimi, tamní hejtman Martin Netolický (ČSSD) ji však před pár dny zrušil. „V roce 2018 obdobnou službu považuji za standardní, proto zdarma,“ uvedl.

V Pardubickém kraji na TV nepřiplácejí

Televize není zpoplatněna v žádné z pěti nemocnic Pardubického kraje. Nadstandardní pokoje stojí v tamních nemocnicích 500 korun na den, klimatizace však nemají, vybaveny jsou jimi jen pokoje na JIP a ARO. „O nadstandardní pokoje evidujeme dlouhodobý zájem,“ podotkla mluvčí tamních nemocnic Kateřina Semrádová.

Zvyšující se zájem o nadstandardní ubytování zaznamenává FN Plzeň. Jeho ceny se liší podle typu pokoje a oddělení – startují na 250 korunách na plicním a končí na 600 korunách za den na oddělení plastické chirurgie.

Některé nadstandardní pokoje klimatizační jednotky mají, FN Plzeň postupně instaluje klimatizace na mnohá lůžková oddělení, roční náklady jsou v řádu několika miliónů korun.
mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová

„Celkový počet lůžek ve FN Plzeň je 1726. V současnosti nabízíme pacientům celkem 96 nadstandardních pokojů, další nové nadstandardní pokoje se postupně připravují,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

„Velký zájem o nadstandardní pokoje je na pracovištích interních a chirurgických oborů, kde jsou plánované výkony, a v poslední době se zvyšuje zájem o tento druh služby i na geriatrickém oddělení a stanicích LDN. Největší poptávka po nadstandardních pokojích je na gynekologickoporodnické klinice, oddělení šestinedělí,“ dodala.

Nemocnice se snaží bojovat i s horkem. „Některé nadstandardní pokoje klimatizační jednotky mají, FN Plzeň postupně instaluje klimatizace na mnohá lůžková oddělení, roční náklady jsou v řádu několika miliónů korun,“ uvedla Levorová.

Od 300 do tisíce korun si mohou soukromý pokoj dopřát pacienti v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Ceny se liší podle oddělení, nejlevnější je LDN, nejdražší porodnice.

Pokoje jsou vybaveny i mikrovlnkou a sociálním zázemím, pacienti dostávají i lepší jídlo. „Největší zájem je tradičně na porodnici,“ uvedla pro Právo tisková mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Klimatizace na pokojích není.

Stejně tak jí nejsou vybaveny většinou pokoje ani v Jihlavské nemocnici. Tam se cena za nadstandardní pokoj pohybuje od 210 korun do 550 korun.

Mezi dražší nemocnice patří i krajská v Liberci. Nadstandardní lůžka na samostatných pokojích vyjdou pacienty od 700 do 1000 korun podle oddělení. Pacienti mají k dispozici televizi, lednici, vlastní koupelnu a záchod, ale i výběr z jídelního lístku. „O nadstandardní pokoje je velký zájem, často nad rámec možností,“ uvedl mluvčí Václav Říčař.

Reklama

Výběr článků

Načítám