Hlavní obsah

Cizinci by měli po příjezdu do Česka do roka absolvovat integrační kurz, schválila vláda

Cizinci, kteří chtějí žít v České republice, by měli do roka po svém příjezdu do země absolvovat kurz, který jim má pomoci orientovat se v novém prostředí. Počítá s tím návrh novely cizineckého zákona, který ve středu na svém jednání schválila vláda v demisi. Novela dále obsahuje i možnost zavést kvóty na vydávání povolení k dlouhodobému pobytu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda ANO Richard Brabec oznamují důvody, proč se hnutí nedohodlo s ČSSD na vládě.

Článek

Změna, kterou nyní posoudí poslanci a senátoři, by podle vicepremiéra v demisi Richarda Brabce mohla pomoci studentům a vědcům ze zahraničí, kteří by chtěli v Česku zůstat. Na hledání práce by nově měli dostat devět měsíců.

K tématu se ve středu kabinet vrátil po měsíci od jeho přerušení. „Vláda navrhuje mimořádné pracovní vízum, které by mělo trvat rok a mělo by být určeno jen na pracovní pobyt. Poté, pokud nebude (držitel víza) pracovat, musí opustit Českou republiku,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

Podklady pro vládu označují integraci cizinců za zásadní společenské téma. Cílem kurzů je podle ministerstva vnitra to, aby byla integrace zahájena včas. Cizincům to má pomoci orientovat se v novém prostředí, seznámit je s právy a povinnostmi nebo s místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami ČR i EU.

Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, která budou ve všech krajích. Nyní takové zařízení chybí ve středních Čechách. Jednání o centrech bylo ale na žádost Babiše přerušeno. „Nesouhlasil jsem s těmi náklady, myslím, že by to měli platit zaměstnavatelé, a ne stát. My tomu dáme zázemí, ale náklady nejsme připraveni hradit,“ doplnil Babiš.

Náklady na zavedení kurzů, jejich poskytování do roku 2020, provoz center a výstavbu jednoho nového centra by měly být odhadem 142 miliónů korun.

Kvóty pro ekonomické migranty

Případné zavedení kvót pro ekonomické migranty vnitro zdůvodňuje přetížeností zastupitelských úřadů v zahraničí, které povolení vyřizují. Za poslední roky se počet žádostí o dlouhodobá pobytová oprávnění za účelem zaměstnání podstatně zvýšil ze zhruba 3000 žádostí podaných v roce 2014 na více než 9000 podaných v roce 2016.

„Kvóty pro ekonomickou migraci budou v praxi primárně využívány pro pracovní migraci, ale budou aplikovatelné i na vstup cizinců na území ČR za účelem podnikání, vyvstane-li taková potřeba,” napsalo ministerstvo vnitra ve zprávě pro vládu.

Kvóta by měla definovat maximální počet žádostí o pobytová oprávnění nabraných v nejbližším roce na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.

Reakce na unijní předpisy

Změny v zákoně jsou podle podkladů reakcí na unijní předpisy, které musí země přejímat.

Členské země EU totiž musí do svých zákonů zavést směrnici, která se týká studia, výzkumu, au-pair nebo výměnných pobytů cizinců v těchto zemích. Novinkou například bude zavedení dlouhodobého pobytu za účelem hledání zaměstnání či zahájení podnikatelské činnosti.

Zákon o pobytu cizinců se měnil naposledy loni, kdy prezident Miloš Zeman podepsal kritizovanou novelu, která zpřísnila podmínky pro pobyt cizinců v Česku. Norma je předmětem sporu u Ústavního soudu, kam se obrátila část senátorů.

Vláda na svém středečním jednání dále odložila jednání o e-neschopenkách a o rozpočtu. K oběma tématům se podle Babiše vláda sejde na mimořádných schůzkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám