Hlavní obsah

V sobotu téměř léto, ale zima se ještě nevzdá

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Přestože víkendové teploty mají připomínat léto, příští týden se zima vrátí. "Počasí bude mít spíše aprílový charakter. Jeden den to bude na tričko, další na zimní bundu," řekl Právu v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Uvedl, že teplé počasí vydrží do neděle.

Článek

"Očekáváme polojasno až oblačno, jen ojediněle slabé srážky. Teploty budou stoupat ze současných nočních 4 až 0 na 6 až 2. Odpoledne vystoupí ve čtvrtek na 13 až 17, v pátek až na 18 a v sobotu na 15 až 19, ojediněle i 20 stupňů," řekl Seifert.

Dodal ale, že od neděle se očekává studená fronta, která přinese zataženou oblohu, s častými přeháňkami, na horách sněhovými. "Postupně by se smíšené srážky se sněhem mohly příští týden dostat i do nížin," řekl meteorolog.Teploty budou také výrazně klesat. Noční na 5 až 1, později 3 až -1, denní budou nejdříve 13 až 17, pak 8 až 12 a v západních Čechách jen 4 až 8 st. C.

Denní teplotní rozdíly 22 stupně

Podle ústavu poměrně velké rozdíly mezi ranními a odpoledními teplotami jsou způsobené jasným počasím a přítomností pevninského (suchého) vzduchu, který k nám pronikl z Ruska. Ten se v noci rychle prochlazuje, takže teplotní minima se např. v pondělí ráno pohybovala od -2 do -6 st.C, ve Strážnici na Moravě klesla teplota pod -8 st.C, a v 5 cm nad zemí dokonce až na -12 st.C.

Při výrazném slunečním svitu, jako tomu bylo v pondělí, se vzduch může ohřát na 13 až 17 st.C. Znamená to tedy, že denní rozdíl minimálních a maximálních teplot je v současnosti kolem 15 st.C, v údolních polohách až 20 st.C.

Nejvyšší teplotní rozdíl, a to 22 st.C byl naměřen v pondělí v Plzni, kdy ráno klesla teplota na -8 st., odpoledne vystoupila na 14 st.C. Tyto teplotní amplitudy však ještě nepatří k extrémním, neboť ty dosahují u nás hodnot kolem 30 st.C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám