Hlavní obsah

Čtvrtina poslanců ANO popřela sama sebe

Právo, ada, nig
Praha

Zhruba čtvrtina poslanců 78členného klubu ANO v úterý nepřímo popřela sama sebe. Dvacítka babišovců totiž v únoru podepsala spolu s 66 zástupci dalších stran návrh novely protikuřáckého zákona. Jenže v úterý osmnáct poslanců ANO lidově řečeno stáhlo ocas a hlasovali pro zamítnutí návrhu, který sami spolupodepsali.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Článek

Frakce ANO se před úterním jednáním shodla na tzv. závazném hlasování, tedy že všichni poslanci budou hlasovat jednotně, v tomto případě pro zamítnutí. Navrhl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dva ze spoluautorů novely - Patrik Nacher a Petr Sadovský - se z jednání komory raději omluvili z pracovních důvodů.

„Požádal jsem klub o závazné hlasování, přičemž většina klubu s tím souhlasila,“ řekl ministr Právu s tím, že jeho názor je konzistentní. „Klub můj názor většinově podpořil,“ dodal.

Proti Babišovi si nikdo netroufl

Podle informací Práva při jednání klubu zastánce zmírnění ostře zkritizoval šéf hnutí a premiér Andrej Babiš. Nikdo z nich si tak nedovolil hlasovat proti zamítnutí. „Nijak mi to nevadí, prostě podřídil jsem se většinovému názoru klubu,“ řekl Právu jeden ze spoluautorů novely Aleš Juchelka.

Závazné hlasování sice český právní řád nezná, je ale pravidlem ve všech frakcích při klíčových hlasováních.

„Byl jsem překvapen, že u takovéto věci, která rozděluje všechny kluby, má být závazné hlasování. Tento způsob respektuji, ale třeba u klíčových návrhů, jako je státní rozpočet, důvěra vládě, daňové zákony či zákony upravující směřování státu,“ řekl Právu Nacher.

Benda: Smutný příběh, trapné

Postoj osmnáctky babišovců naopak rozčílil iniciátora tzv. antikuřáka, Marka Bendu (ODS).

„Je to smutný příběh hnutí jednoho muže. Těžko se dá dělat ve Sněmovně, kde za pět měsíců část lidí změní svůj podpis a hlasuje proti tomu, co sami podepsali,“ řekl Právu.

Připomněl, že je nikdo nenutil podepsat se pod návrh. „A tady někdo zavelí a oni jako jeden muž jdou hlasovat pro zamítnutí. To mi připadá opravdu trapné. Jinak to neumím nazvat,“ dodal Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám