Hlavní obsah

Jsme krok od oživení vlivu stalinistů, řekl Fiala k sestavování vlády. ODS chce být alternativa

Česko je krok od první polokomunistické vlády od roku 1989. Pokud taková vláda vznikne, ODS ji nebude tolerovat a bude jí oponentem. Na sobotní programové konferenci občanských demokratů to prohlásil předseda strany Petr Fiala. ODS bude podle něj při sestavování vlády trvat na řádných ústavních postupech. Fiala také uvedl, že od loňských sněmovních voleb, kdy ODS skončila jako druhá za hnutím ANO, ji stále víc lidí vnímá jako hlavní politickou alternativu.

Foto: plk, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Občanští demokraté se v sobotu sešli na programové konferenci ve středočeských Líbeznících, kde strana představila centrální verzi svého volebního programu pro komunální a senátní volby. Akce nese podtitul Poctivá práce, rozumná řešení.

„Jsme krok od první polokomunistické vlády v ČR od roku 1989 - jsme krok od spojenectví socialistů, bývalých a současných komunistů a oživení vlivu stalinistů - jsme krok od vlády bez programu, bez priorit a bez jasné politiky - a Občanská demokratická strana je připravena představovat a vést k této vládě politickou a programovou alternativu,” komentoval Fiala snahy volebního vítěze, hnutí ANO, sestavit s ČSSD vládu tolerovanou komunisty.

Předčasné volby mohou být až na konci řádného ústavního procesu, uvedl Fiala. ODS se jich podle něj nebojí, ale ani se jimi nenechá vydírat nebo zastrašit.

„Jsem kritický k mnohým krokům Miloše Zemana, ale nejsem zastáncem nahánění prezidenta za každou jeho provokaci nebo manifestaci proruských postojů. ODS nebude zneužívat nejvážnější instituty naší ústavy jako nástroj svého zviditelnění nebo politické demonstrace,” řekl také.

V polovině května oznámili senátoři z klubu Starostů a nezávislých, že pracují na přípravě ústavní žaloby na prezidenta kvůli jeho výrokům v kauze údajné výroby jedu novičok v tuzemsku.

Strana chce obhájit čtyři senátorská křesla

Zástupci strany v další části konference hovořili o tématech a návrzích do komunální volební kampaně. V sociální politice ODS slibuje zajistit stejnou úroveň služeb seniorům ve všech krajích, chce podporovat odlehčovací služby a rozvíjet terénní a pečovatelské služby. Slibuje pevné zvýšení důchodů, jejich větší zásluhovost i možnost dětí přispívat na penzi rodičům. Slibuje omezit zneužívání doplatku na bydlení a možnost odejmout dávky těm, kteří se dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku.

Ve školství slibuje ODS zvýšit kvalitu základního školství, chce změnu systému inkluze, který místopředseda strany Martin Baxa označil za nevydařený. Slibuje rozšířit kapacitu mateřských škol a rozvoj služeb jako dětské skupiny nebo jesle. Chce zrušit povinnou školní docházku do posledního ročníku mateřských škol a povinnost školek přijímat děti od dvou let. Příslušná změna zákona, kterou ODS v tomto směru připravila, je ve Sněmovně před schvalováním.

ODS chce prosazovat také památkový zákon, který by pamatoval na práva vlastníků památkově chráněné nemovitosti. „Vlastníkovi má být pomoženo, omezuje-li stát jeho práva,” uvedl Baxa.

Strana představí i své kandidáty do Senátu, a to jak vlastní, tak i ty, kde se na podpoře kandidáta shodla s jinými stranami. Fiala již dříve řekl, že ODS chce v senátních volbách přinejmenším obhájit své čtyři mandáty. Senátorský klub ODS má nyní deset členů.

Anketa

Je pro vás problém vláda, která se ve Sněmovně opírá o hlasy komunistů?
Ano
39,8 %
Ne
60,2 %
Celkem hlasovalo 5311 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám