Hlavní obsah

Křesťanští aktivisté zase neuspěli, Brno se dočká uvedení „rouhačské” hry

Ani třetí pokus o zamezení uvedení hry Naše násilí vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno křesťanským aktivistům nevyšel. Návrh na vydání předběžného opatření i tentokrát soud zamítl. Aktivisté o tom v pátek informovali na webu spolku Stredonius. O žalobě na hru, v níž Ježíš znásilňuje muslimku, kterou rovněž podali, soud zatím nerozhodl.

Naše násilí a vaše násilí. Mnoho povyku kvůli jednomu představení. Uvidí to pouze dvě stě lidíVideo: Novinky

 
Článek

Aktivisté návrhy na předběžné opatření postavili na tom, že je dotyčná hra podle nich veřejná záležitost a naplňuje znaky nekalé soutěže. Soud je zamítl s tím, že znaky nekalé soutěže naplněny nejsou. Vlastní žalobou proti Národnímu divadlu Brno a dalším spolupořadatelům se soud dosud nezabýval. Aktivisté v ní žádají, aby se žalovaní zdrželi provozování divadelní hry, kterou označují jako blasfemickou, tedy rouhačskou.

„Řízení o žalobě ve věci samé sice dále pokračuje, ale je jisto, že nebude pravomocně skončeno před 26. 5., kdy se má předmětné představení konat. Lze tedy uzavřít, že přes vynaložené úsilí se Spolku Stredonius v daném případě nepodařilo pro církev zajistit soudní ochranu svobody náboženského vyznání (na první pohled seriózně) deklarované v ústavě,” uvedl spolek na webu.

Policie bude v pohotovosti

Věc řeší i městské státní zastupitelství, podle jeho mluvčího Iva Hahna eviduje méně než deset trestních oznámení. Trestní oznámení kvůli uvedení hry dorazila i na policii, podle policejního mluvčího Pavla Švába jsou jich jednotky a policie je prověřuje.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila veřejnost kvůli scéně kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Hru Olivera Frljiće má divadlo Husa na provázku uvést v sobotu v podvečer. Ohradila se proti ní církev i někteří politici. Na den uvedení hry připravují křesťanští aktivisté protest, stejně jako i některé další skupiny. Policie bude na místě přítomna. „Budou tam i policisté z antikonfliktního týmu a v případě, že dojde k nějakému protiprávnímu jednání nebo bude narušený veřejný pořádek, budeme situaci samozřejmě řešit,” uvedl Šváb. V pátek dopoledne pořadatelé potvrdili, že s odehráním hry počítají.

Protest modlitbou

Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který už dříve protestoval proti hře Naše násilí a vaše násilí a požadoval její stažení z programu festivalu, řekl, že v demokracii je správné vyjadřovat svůj názor. „Je potřeba argumentovat a je legitimní protestovat. Vždy je ale potřeba dělat tyto věci kultivovanou formou,” uvedl Hladík. V sobotu se připojí k projevu nesouhlasu s hrou Naše násilí a vaše násilí v podobě modlitby v kostele sv. Máří Magdalény.

Podle primátorova náměstka zodpovědného za kulturu Matěje Hollana (Žít Brno) je dobře, že se podařilo uhájit svobodu projevu a svobodu uměleckého vyjádření divadla. „Veřejnost se k tomu může postavit, jak uzná za vhodné. Jde o vyjádření názoru veřejnosti, to je legitimní, stejně jako je legitimní divadlo v rámci divadelního světa. Chápu, že je kolem toho vyhrocená situace, to je v umění v pořádku,” dodal Hollan.

Představení Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám