Hlavní obsah

Přívaly vody roztrhaly v Zaječově kanalizaci, silné bouřky hrozí dál

• Aktualizováno

V Zaječově na Berounsku zůstává od čtvrtečního večera v platnosti třetí povodňový stupeň na Jalovém potoce, který rozvodnil vydatný déšť. Voda ale už kulminovala a nestoupá, řekla v pátek ráno mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Čtvrteční přívaly vody v obci výrazně poškodily kanalizaci. Celkově se situace v postižených krajích v pátek ráno zklidnila.

BEZ KOMENTÁŘE: Přívaly vody roztrhaly v Zaječově kanalizaciVideo: Novinky

 
Článek

„Potok se nevylil ze svých břehů. Problém způsobily přívaly vody, které roztrhaly místní kanalizaci. Ta vystřelila ze země ven, značně poškozen byl chodník, plot u jednoho z domů,” popsal situaci v jednu ráno na místě reportér Novinek.

Kereková uvedla, že situaci v Zaječově hasiči dál hlídají. Ve čtvrtek zde vedení obce kvůli stoupající vodě v potoce evakuovalo obyvatele bydlící v jeho blízkosti. [celá zpráva] Voda se podle mluvčí hasičů nakonec na některých místech v korytu neudržela.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněný potok v ZaječověVideo: Novinky

„Nedochází už k masivnímu navyšování, voda je samozřejmě rozlitá a potřebujeme se dostat do chvíle, kdy se stavy budou snižovat, abychom začali pořádně čerpat,” popsala ranní situaci na Jalovém potoce mluvčí.

Třetího povodňového stupně dosáhly v noci toky na třech místech - V Žaječově na Berounsku a v Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku. Před půlnocí byly třetí povodňové stupně pouze dva, nyní už platí maximálně druhý stupeň - pohotovost.

Zasahovalo se i jinde

Středočeští hasiči v noci zasahovali také v Obecnici, kde voda zasáhla několik desítek budov. Čerpali tam vodu ze zaplavených domů a plnili pytle pískem, aby uchránili dosud nezasažené domy. Největší problémy v kraji ale podle podle čtvrtečních informací Kerekové působila Litavka, která odvodňuje část Brd.

Foto: Příbram.cz

Povodeň v Obecnici

Situace se nicméně podle ní mírně zlepšila i na dalších rozvodněných tocích ve středních Čechách. Podle webů vodohospodářů a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) klesl na vodní nádrži v Obecnici třetí povodňový stupeň na první a na Červeném potoce v Hořovicích se snížil z druhého stupně na první. Na Litevce v Berouně a v Čenkově dále platí druhý stupeň.

Přívaly deštěVideo: Pro Novinky Klára Hájková Marešová

Středočeští hasiči měli podle mluvčí do pátečních 5:30 kvůli rozvodněným tokům na 70 výjezdů, na řadě míst dál zasahují.

V Plzeňském kraji se situace zklidnila

V Plzeňském kraji, který ve čtvrtek přívalové deště rovněž potrápily, platil v pátek ráno první povodňový stupeň na Rokycansku na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce. Oba vodní toky reagují na množství vody, které spadlo v Brdech.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Povodňová situace v pátek 25. května před osmou hodinou ranní. Na dvou tocích ve Středočeském kraji stále platila povodňová pohotovost.

Ve Strašicích na Rokycansku meteorologové naměřili za 24 hodin 83 milimetrů srážek, to je nejvíc v celém Plzeňském kraji, řekl Martin Adamovský z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Velká voda v Kotovicích v okrese Plzeň-jih

Podle Adamovského by v pátek už srážky neměly být tak vydatné. V Brdech napršelo za posledních 24 hodin nejvíce vody v Plzeňském kraji. Například v Kralovicích na severním Plzeňsku a ve Zbirohu na Rokycansku spadlo za poslední den kolem 50 milimetrů srážek, v Plzni 26 milimetrů a v Klatovech pouze sedm.

Přívalové deště a rozvodněné toky potrápily ve čtvrtek večer i další kraje. V Karlovarském kraji zůstávají i v pátek ráno uzavřeny některé zaplavené silnice. Dodávky elektřiny se podařilo na většině míst obnovit. [celá zpráva]

Silné bouřky hrozí dál

V platnosti zůstává výstraha před silnými bouřkami pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Vysočinu. Ve středních Čechách se výstraha týká Příbramska, Benešovska a Berounska. V platnosti je až do 23:00.

Bouřková činnost však podle meteorologů postupně slábne. Silné bouřky se během pátku mohou tvořit jen místy v jihozápadní polovině území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám